21.06.2020 - 22.06.2020 Aktuellt

Midsommarnatten i Polen – Kupałanatten eller Sankt Johannesnatten

Vissa av de gemensamma traditionerna som Polen och dess sina slaviska och skandinaviska syskon har verkar ha gamla hedniska rötter. Den mest kända av dem är antagligen Kupałanatten (Noc Kupały) som firas under årets kortaste natt, natten mot 22 juni. Denna natt tillägnas eld och vatten, månen och solen, kärlek och fruktbarhet. En höjdpunkt för alla älskare.

Många ungdomar tar tillfället i akt och tänder brasor, dansar och festar natten lång. En tradition är att hoppa över midsommarbrasan för att renas och skyddas mot ondska och motgångar. En annan känd tradition är för unga kvinnor att flyta kransar med levande ljus i. Om kransen fångas av en ungkarl betyder det ett nära förestående giftermål. Unga kvinnor och män följs åt till skogen för att leta (på låtsas) efter kwiat paproci (ormbunksblomman) som enligt legenden bara blommar just den här enda natten på året. Den som hittar blomman kommer att åtnjuta lycka, makt, visdom och välstånd. 

Foto: Aikon / stock.adobe.com

Kupałanatten förväxlas ofta eller firas tillsammans med Sankt Johannesafton (Noc Świętojańska) aftonen före Johannes Döparens dag, natten mot 24 juni. Det verkar som att denna högtid härstammar från tiden då hedniska traditioner skulle införlivas i den kristna kalendern. Kupałanattens hedniska tradition lever sida vid sida med Noc Świętojańska.

I många polska städer arrangeras stora evenemang där de båda traditionerna möts under Sankt Johannes afton (23 juni), bl a “Wianki” i Kraków (http://www.wianki.krakow.pl/) eller festival “Cuda Wianki” i Gdynia (https://cudawianki.eu/).

Henryk Siemiradzki (1843-1902), Noc Iwana Kupały
from to
Scheduled Aktuellt

Fotoreportage: Vernissage av utställningen Helige Johannes Paulus

Sedan år 1971 är kyrkan på Fjällgatan centrum för S:t Sigfrids katolska församling i Borås. I söndags invigdes där en utställning Helige Johannes Paulus II – 100 år.
22 11.2020 Aktuellt, Galleri

Foreign Service Day 2020 🗓

“As the Commander-in-Chief of the Polish Army, I hereby notify belligerent and neutral governments and nations of the existence of an Independent Polish State, within all the territories of the united Poland” – with these words Józef Piłsudski addressed the heads of world powers and notified them about the formation of the Second Polish Republic.
16 11.2020 Aktuellt

National Independence Day 🗓

On 11 November 1918, 102 years ago, Poland regained its independence. On this day, after his release from the Magdeburg Fortress, Józef Piłsudski took over military command from the Regency Council and, three days later, assumed supreme authority over civilian matters, to finally “as Commander-in-Chief of the Polish Army [...] notify belligerent and neutral governments and nations” of the reappearance of “the reborn and independent Republic of Poland” on the map. After 123 years of captivity, Poland became a sovereign and internationally recognised state.
11 11.2020 Aktuellt