21.06.2020 - 22.06.2020 Aktuellt

Midsommarnatten i Polen – Kupałanatten eller Sankt Johannesnatten

Vissa av de gemensamma traditionerna som Polen och dess sina slaviska och skandinaviska syskon har verkar ha gamla hedniska rötter. Den mest kända av dem är antagligen Kupałanatten (Noc Kupały) som firas under årets kortaste natt, natten mot 22 juni. Denna natt tillägnas eld och vatten, månen och solen, kärlek och fruktbarhet. En höjdpunkt för alla älskare.

Många ungdomar tar tillfället i akt och tänder brasor, dansar och festar natten lång. En tradition är att hoppa över midsommarbrasan för att renas och skyddas mot ondska och motgångar. En annan känd tradition är för unga kvinnor att flyta kransar med levande ljus i. Om kransen fångas av en ungkarl betyder det ett nära förestående giftermål. Unga kvinnor och män följs åt till skogen för att leta (på låtsas) efter kwiat paproci (ormbunksblomman) som enligt legenden bara blommar just den här enda natten på året. Den som hittar blomman kommer att åtnjuta lycka, makt, visdom och välstånd. 

Foto: Aikon / stock.adobe.com

Kupałanatten förväxlas ofta eller firas tillsammans med Sankt Johannesafton (Noc Świętojańska) aftonen före Johannes Döparens dag, natten mot 24 juni. Det verkar som att denna högtid härstammar från tiden då hedniska traditioner skulle införlivas i den kristna kalendern. Kupałanattens hedniska tradition lever sida vid sida med Noc Świętojańska.

I många polska städer arrangeras stora evenemang där de båda traditionerna möts under Sankt Johannes afton (23 juni), bl a “Wianki” i Kraków (http://www.wianki.krakow.pl/) eller festival “Cuda Wianki” i Gdynia (https://cudawianki.eu/).

Henryk Siemiradzki (1843-1902), Noc Iwana Kupały
from to
Scheduled Aktuellt

Var med och fira Europeiska språkdagen! 🗓

I år firas Europeiska språkdagen i Stockholm lite senare, tisdagen den 29 september, med ett online språkcafé.
07 07.2020 Aktuellt

Upptäck Polen 🗓

Modern arkitektur, enastående museer, rik natur, god mat och ett brett utbud av rekreation och kultur är starka skäl till att besöka Polen när nu världen börjar öppna sig igen. Under tiden kan du upptäcka Polen online och redan nu börja planera resan tack vare kampanjen #DiscoverPoland!
10 06.2020 Aktuellt

Glad Nationaldag, Sverige! 🗓

Idag är det Sveriges nationaldag och därför säger vi stort grattis till alla svenskar! De blågula flaggorna vajar idag. Och hur firar du nationaldagen?
06 06.2020 Aktuellt