28.03.2022 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Stödkonsert för Ukraina med Kyiv Soloists

I söndags ägde en mycket gripande konsert rum på Konserthuset Stockholm där ukrainsk klassisk musik av bl a Mykola Leontovych, Maxim Berezevsky, Myroslaw Skoryk och Valentin Silvestrov framfördes av ensemblen Kyiv Soloists, National chamber ensemble.

I programmet fanns även internationella tonsättare som Nino Rota och Felix Mendelssohn-Bartholdy. På scenen fick ensemblen sällskap av Adolf Fredriks Musikklasser Farsta, Eric Ericsons Kammarkör, pianisten Natalya Pasichnyk och en av Sveriges mest kända kompositörer och artister, Benny Andersson från ABBA.


Konserten besöktes bl a av Sveriges kungapar och Ukrainas ambassadör i Sverige.

Konserten var en del av den ukrainska ensemblens europeiska stödturné för Ukraina och kommer att följas av fler konserter i olika konserthus runt om i Sverige bl.a. Uppsala (28 mars), Göteborg (29 mars), Vara (2 april). Alla intäkter från biljettförsäljningen samt de bidrag som kommer in via Radiohjälpen doneras till hjälporganisationer i Ukraina.


Konserten har spelats in för SVT och visades i lördags på SVT1 som en del av reportaget ”Vi spelar för freden”. Du kan se programmet på SVT Play fram till den 29 september.

  

Alla biljettintäkter gick oavkortat till Radiohjälpen för att lindra nöden i Ukraina. Man kunde även skänka pengar under sändningen som fortsatte med den direktsända konserten ”Hela Sverige Skramlar – en insamlingskonsert i solidaritet med Ukraina” som förutom SVT1 sändes direkt också i TV4 Play, Viaplay, Discovery+, Sveriges Radio P4, Aftonbladet och Expressen. Hela Sverige skramlade in mer än 75 miljoner kronor. Bidrag fortsatte att komma in under söndagen och totalt insamlat, i anslutning till Hela Sverige Skramlar, är per idag 75 805 615 kronor, vilket gör insamlingen till en av de största någonsin i Sverige. Du kan fortfarande skänka pengar till Radiohjälpen så klart.

   

Foton: SVT

Evenemanget var ett resultat av ett samarbete mellan Konserthuset Stockholm, Ukrainska Institutet i Sverige, Eunic Stockholm (tillsammans med Polska institutet i Stockholm), EU-kommissionen i Sverige, Dagens Nyheter och SVT.


Mer information om Kyiv Soloists, National chamber ensemble här.

Scheduled Aktuellt >Galleri

Fotoreportage: Lukáš Oravec Quartet feat. Kálmán Oláh

Enastående Lukáš Oravec (SK), Maciej Sikała (PL), Kálmán Oláh (HU), Tomáš Baroš (CZ) och Marián Ševčík (SK) gjorde fantastiska spelningar för fullsatta salonger på Katalin And All That Jazz Östra Station i Uppsala den 20 september och på Stallet i Stockholm den 21 september.
20 09.2022 21 09.2022 Galleri

Inblick Södertörn, Utblick Polen – utställning och

Den 19 oktober 2022 kl. 13.00 – 17.00 på Södertörns högskola äger det internationella symposiet Art in Public Life: Art and Cultural Policies of the 1970s Reconsidered rum, som är del i ett pågående samverkansprojekt, Inblick Södertörn, Utblick Polen. 50 år av konst, offentlighet och kulturpolitik, som drivs av Konstvetenskapen på Södertörns högskola i samverkan med Region Stockholm, Södertälje konsthall, Botkyrka konsthall och Polska institutet. Projektet är finansierat genom Samverkansenheten vid Södertörns högskola. Huvudtalare är: prof. Agata Jakubowska (Warszawauniversitetet), dr Karolina Kolenda, (Krakows pedagogiska universitet) och dr Kim West, (Södertörns högskola).
30 09.2022 28 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Konst

Peter Janssons reseberättelse från Sokołowsko 🗓

Peter Jansson åkte till Sokolowsko för att medverka vid invigningen av och föreläsa och samtala om hans bokprojekt vid årets Krzysztof Kieślowski-festival.
19 08.2022 29 08.2022 Aktuellt, Evenemang, Film