28.03.2022 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Stödkonsert för Ukraina med Kyiv Soloists

I söndags ägde en mycket gripande konsert rum på Konserthuset Stockholm där ukrainsk klassisk musik av bl a Mykola Leontovych, Maxim Berezevsky, Myroslaw Skoryk och Valentin Silvestrov framfördes av ensemblen Kyiv Soloists, National chamber ensemble.

I programmet fanns även internationella tonsättare som Nino Rota och Felix Mendelssohn-Bartholdy. På scenen fick ensemblen sällskap av Adolf Fredriks Musikklasser Farsta, Eric Ericsons Kammarkör, pianisten Natalya Pasichnyk och en av Sveriges mest kända kompositörer och artister, Benny Andersson från ABBA.


Konserten besöktes bl a av Sveriges kungapar och Ukrainas ambassadör i Sverige.

Konserten var en del av den ukrainska ensemblens europeiska stödturné för Ukraina och kommer att följas av fler konserter i olika konserthus runt om i Sverige bl.a. Uppsala (28 mars), Göteborg (29 mars), Vara (2 april). Alla intäkter från biljettförsäljningen samt de bidrag som kommer in via Radiohjälpen doneras till hjälporganisationer i Ukraina.


Konserten har spelats in för SVT och visades i lördags på SVT1 som en del av reportaget ”Vi spelar för freden”. Du kan se programmet på SVT Play fram till den 29 september.

  

Alla biljettintäkter gick oavkortat till Radiohjälpen för att lindra nöden i Ukraina. Man kunde även skänka pengar under sändningen som fortsatte med den direktsända konserten ”Hela Sverige Skramlar – en insamlingskonsert i solidaritet med Ukraina” som förutom SVT1 sändes direkt också i TV4 Play, Viaplay, Discovery+, Sveriges Radio P4, Aftonbladet och Expressen. Hela Sverige skramlade in mer än 75 miljoner kronor. Bidrag fortsatte att komma in under söndagen och totalt insamlat, i anslutning till Hela Sverige Skramlar, är per idag 75 805 615 kronor, vilket gör insamlingen till en av de största någonsin i Sverige. Du kan fortfarande skänka pengar till Radiohjälpen så klart.

   

Foton: SVT

Evenemanget var ett resultat av ett samarbete mellan Konserthuset Stockholm, Ukrainska Institutet i Sverige, Eunic Stockholm (tillsammans med Polska institutet i Stockholm), EU-kommissionen i Sverige, Dagens Nyheter och SVT.


Mer information om Kyiv Soloists, National chamber ensemble här.

Scheduled Aktuellt >Galleri

Fotoreportage: „Celebrating Sven Nykvist” på Filmhuset 🗓

Den 21 maj 2022 ägde „Celebrating Sven Nykvist” rum på Filmhuset i Stockholm. Evenemanget var en hyllning till Sven Nykvists utmärkta livsverk. Panelisterna berättade bland annat om sin beundran till Sven, sina inspirationer och intressanta projekt som de skapades tillsammans.
21 05.2022 Aktuellt

Fotoreportage: Förhandsvisning av Lämna inga spår i

Den exklusiva förhandsvisningen av Lämna inga spår i regi av Jan P. Matuszyński ägde rum den 9e maj på biograf Victoria kl 20:30. Skådespelaren Tomasz Ziętek och producenten Aneta Hickinbotham kom till Stockholm för att delta i Q&A efter filmen.
09 05.2022 10 05.2022 Aktuellt

Utställningen: ”#StandWithUkraine – Polen och Litauen för

Den 3 maj 1791 antog Polsk-litauiska samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var Europas första och världens andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
03 05.2022 Aktuellt, Artiklar, Historia