9.12.2024 - 31.12.2024 Kuchnia

Polskie pączki podbijają Izrael

W okresie Chanuki polski pączek podbija Izrael dzięki współpracy Instytutu Polskiego i piekarni Amita w Tel Awiwie

Jedną z najpopularniejnych tradycji żydowskiego święta Chanuki jest przygotowywanie pączków. Święto, przypadające podobnie jak chrześcijańskie Boże Narodzenie na koniec grudnia,  niesie za sobą karnawał kuszących pączków w witrynach cukierni i piekarni już od początku miesiąca. W tym roku ekscytująca polsko-izraelska współpraca doprowadziła do stworzenia lokalnej wersji pączka, który nie potrzebuje przepychu ani zapierających dech kremów, polew i dekoracji. Jest taki jaki jest, idealny! Ten przysłowiowy chanukowy cud powstał w wyniku spotkania telawiwskiej piekarni Amita z Instytutem Polskim.

Pączek, codzienny polski hit, który nie potrzebuje specjalnego święta, został przyjęty z radością  przez mistrzynie piekarnictwa Michal Bouton i Annę Shapiro z Amity i sprawił, że dały się porwać chanukowemu szaleństwu w polskim stylu. „Zawsze w pewnym sensie uciekałyśmy od komercyjnej odsłony Chanuki” – przyznaje Bouton – „Przez lata udało nam się zbudować własne miejsce w ramach izraelskiego festiwalu pączków. Zachować i szanować tradycję oraz klasykę, nie rezygnując jednak z tego, co dla nas ważne – smaku i sposobu.

Ten smak, a zwłaszcza ten klasyczny sposób wyrobu polskiego pączka, połączył Amitę z Instytutem Polskim, a kobieca perspektywa Bouton i Shapiry domknęła wszystko w prawdziwym pączkowym stylu – pączkach wypełnionych konfiturą różaną i polanych białym lukrem, przybranych kandyzowaną skórką pomarańczy, wokół których nad rondlem ze skwierczącym olejem zbierają się osoby pochodzące z Polski oraz pozostali Izraelczycy, poznający Polskę poprzez smaki. Razem.

To cudowny pączek, mały i jednocześnie duży, o klasycznym wyglądzie, ale głębokim smaku, który sprawia, że ​​chcesz więcej i więcej. To jest dokładnie to, co lubimy jeść i dokładnie to, co lubimy robić” – mówi Bouton – „Róże są wspaniałym składnikiem i praca z nimi była prawdziwym świętem. Cała kuchnia była wypełniona kwiatami i był to bardzo przyjemny zapach, który zgrał się z truskawkami i innymi owocami, z którymi pracujemy na co dzień. Udało nam się celebrować Chanukę w skromniejszym stylu, a jednocześnie wywołać piorunujące wrażenie”.

 

Polskie pączki  można znaleźć w dwóch piekarniach Amita w Tel Awiwie:

 ul. Salame 10

 ul. Bialik 27

Dodatkowe informacje o piekarni Amita

 

 

from to
Scheduled ical Google outlook Kuchnia

Polskie wino i szlaki winne w Polsce

Podróż śladami polskiego wina w towarzystwie Adama Korena – przewodnika, wykładowcy i znawcy Polski oraz Matiasa Glusmana – sommeliera światowej klasy
31 03.2023 Kuchnia, Turystyka, Uncategorized

Jedzenie koszerne w Polsce – prelekcja turystyczna

Spotkanie turystyczne poświęcone miejscom dziedzictwa żydowskiego w Polsce i trasom dla turystów przestrzegających zasad koszerności poprowadzą przewodniczka Nurit Shapiro oraz ekspert ds. koszernej żywności w Polsce Ilan Baum
03 03.2023 Kuchnia, Turystyka