3.03.2023 Kuchnia, Turystyka

Jedzenie koszerne w Polsce – prelekcja turystyczna

Spotkanie turystyczne poświęcone miejscom dziedzictwa żydowskiego w Polsce i trasom dla turystów przestrzegających zasad koszerności poprowadzą przewodniczka Nurit Shapiro oraz ekspert ds. koszernej żywności w Polsce Ilan Baum

Prelekcja odbędzie się dnia 3 marca 2023 r. o godzinie 10:30 w Bibliotece Instytutu Polskiego w Tel Awiwie.

Turystyczne szlaki w Polsce od dekad przeciera wielu Izraelczyków, podróżujących zarówno w grupach zorganizowanych, jak i mniejszych, rodzinnych bądź indywidualnie. 

Podobnie jak w wielu innych krajach, podróż do Polski niesie ze sobą wyzwania dla każdego turysty przestrzegającego zasad koszerności.

Podczas wykładu przedstawione zostaną ośrodki żywności koszernej w Polsce. Specjalista w tej tematyce – Ilan Baum – zaprezentuje publiczności praktyczny przewodnik po restauracjach,

supermarketach czy innych sklepach znajdujących się na szlaku dziedzictwa żydowskiego w Polsce.

Doświadczona przewodniczka Nurit Shapiro zaproponuje uczestnikom wykładu tygodniowy program przeplatany koszernymi przystankami kulinarnymi wraz oraz praktycznymi

poradami dla turystów.

 

Prelekcja odbędzie się w języku hebrajskim.

 

Wykład odbędzie się w Bibliotece Instytutu Polskiego w Tel Awiwie oraz transmitowany na żywo na facebookowym profilu IP.

 

Szczegóły i zapisy – telaviv.librarian@instytutpolski.pl

Scheduled Kuchnia Turystyka

Wykład turystyczno-kulturalny o Mazurach 🗓

Druga prelekcja z nowego cyklu „Ścieżki od serca” poświęcone będzie Mazurom, jednemu z najpopularniejszych polskich regionów wśród izraelskich turystów
28 03.2025 Turystyka

Wykład turystyczno-kulturalny o Dolnym Śląsku 🗓

Pierwsza prelekcja z nowego cyklu „Ścieżki od serca” poświęcone będzie Dolnemu Śląskowi, jednemu z najbardziej zapierających dech w piersiach regionów w Polsce
07 02.2025 Turystyka

Polskie pączki podbijają Izrael 🗓

W okresie Chanuki polski pączek podbija Izrael dzięki współpracy Instytutu Polskiego i piekarni Amita w Tel Awiwie
09 12.2024 31 12.2024 Kuchnia