W Instytucie Czeskim wita mnie wielki pluszowy Krecik, obok którego stoją półki pełne czeskich książek.
Na środku stoi pięknie przystrojony stół, który nadaje pomieszczeniu szykownej atmosfery. Na obrusie w kolorze indygo leżą porcelanowe talerze zdobione w tradycyjny, niebieski wzór cebulkowy (Cibulak), a dodatkowym akcentem jest fioletowa hortensja.
Moimi rozmówczyniami są dzisiaj pani Eva Takamine, dyrektor Instytutu Czeskiego w Tokio oraz pani Misaki Ozawa z mieszczącej się w Tokio czeskiej cukierni „Cukr”.
Eva Takamine: Przygotowaliśmy dzisiaj typowe ciasto czeskie – babkę. Istnieją różne teorie na temat pochodzenia jego nazwy, ale najczęściej mówi się, że tak się nazywa, bo pieką go babki.
Misaki Ozawa: To ciekawe, że to ciasto w Czechach nazywane jest „babą”, bo np. w Niemczech taka forma nazywana jest koroną…Jest wiele ciekawych form do ciast.
Kiedy jada się babkę?
ET: Często po wspólnym obiedzie w weekend. Dzieci też proszą o babkę na urodziny. Ostatnio można ją kupić w supermarketach, piekarniach i cukierniach, ale i tak wiele osób uważa, że ta robiona w domu jest najlepsza.
Przede mną stoją dwie różne babki: jedna z makiem i jedna marmurkowa, waniliowo-kakaowa. Czy w Czechach jest wiele rodzajów babek?
ET: Tak, jest ich wiele. Do ciasta można dodać twaróg, ciasto waniliowe można polać czekoladą a nie cukrem pudrem. Jednak babka zawsze jest deserem i nigdy nie jest podawana do posiłku zamiast chleba.
W tym miejscu do naszej rozmowy włączają się pozostali pracownicy Instytutu Czeskiego, którzy także bardzo lubią babkę i chętnie dzielą się ze mną swoimi spostrzeżeniami i wspomnieniami związanymi z babką.
Bardzo lubiłem babkę, którą piekła moja babcia. Pomagałem jej zmielić mak, gdy przygotowywała babkę z makiem, bo wymagało to trochę siły – mówi mi jeden z nich. Inna osoba wspomina: kiedy byłam mała, lepiłam w piaskownicy babki z piasku, a jeszcze inna mówi: babka czasami wychodzi nie do końca upieczona w środku, ale taki lekki zakalec bywa bardzo smaczny i myślę, że nie jestem jedyną osobą, której taka babka smakuje.
Babka jest ciastem bardzo lubianym przez Czechów. Pani Ozawa zwraca uwagę, że babkę przygotowuje się z typowych i łatwo dostępnych składników, co sprawia, że istnieje wiele jej odmian, a każda rodzina czy region ma swój własny przepis.
Babka marmurkowa
■składniki■
250 g mąki
100 g masła
180 g cukru
5 jajek
12 g proszku do pieczenia
100 g mleka
Skórka z połowy cytryny
Kakao 10 g
Esencja waniliowa
Masło do wysmarowania formy
Mąka do wysypania formy
■ przygotowanie■
Ciasto waniliowe:
Wymieszać trzepaczką 60 g cukru pudru z miękkim masłem. Dodawać po jednym żółtku, potem startą skórkę z cytryny i esencję waniliową i stopniowo mleko. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką.
Białka ubić mikserem i dodawać stopniowo pozostały cukier, aż powstanie sztywna piana.
Pianę małymi porcjami dodawać do pozostałych składników, delikatnie mieszając.
Ciasto kakaowe:
Przełożyć 1/3 ciasta waniliowego do innej miski i dodać kakao.
Wysmarować formę masłem i posypać mąką. Wlać do formy połowę ciasta waniliowego, potem ciasto kakaowe, a następnie resztę ciasta waniliowego. Patyczkiem zrobić szlaczek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 50 minut, wyjąć z formy i ostudzić.
Przygotowanie ciasta i przepisu:
Cukiernia „Cukr”
Zdjęcia: Maciej Komorowski