Od dawna staramy się przybliżyć Państwu kraje Grupy Wyszehradzkiej, ale jak dotąd nie mieliśmy jeszcze okazji, by zaprezentować ich kuchnię, a zwłaszcza desery. Z tego też powodu zrealizowaliśmy projekt „V4 przy herbacie”, w którym przedstawiamy charakterystyczne dla każdego kraju desery, wraz z przepisami. Zapraszamy do lektury i upieczenia ciast do popołudniowej filiżanki herbaty.
[Słowacja – bułeczki z serem]
(…) Ciasto można wyrabiać ręcznie lub maszynowo do momentu aż stanie się błyszczące i puszyste; trzeba je uważnie obserwować. Następnie należy nagrzać piekarnik i piec przez pierwsze 10 minut w wyższej temperaturze. I nie otwierać w tym czasie piekarnika. Dzięki temu drożdże będą dobrze pracować i ciasto nie opadnie (…).
https://instytutpolski.pl/tokyo/pl/slowacja-buleczki-z-serem/
[Polska – Szarlotka]
(…) W każdej rodzinie jest inny przepis na ciasto z jabłkami. Jabłecznik można też kupić w cukierni – takie ciasto zazwyczaj pięknie się prezentuje, ozdobione jest np. piankową bezą (…) Kiedy byłam mała, czasem trudno było kupić pewne rzeczy w sklepach. Zimą trudno było o owoce, a jabłka były łatwo dostępne, więc robiło się z nich przetwory na zimę. Potem z tych jabłek piekło się szarlotkę, która wystarczała na popołudniowy deser na kilka dni. (…).
https://instytutpolski.pl/tokyo/pl/polska-szarlotka/
[Węgry – Somlói galuska]
(…) Deser ten pod koniec lat 50. wymyślił kelner znanej budapesztańskiej restauracji „Gundel”, a cukiernik, który go przygotował mieszkał w pobliżu wzgórza Somlyó i stąd pochodzi jego nazwa. „Galuska” to kluski, które się przygotowuje, odrywając kawałeczki ciasta i wrzucając je na wrzącą wodę. Deser ten wyglądem przypomina takie kluski (…).
Węgry – Somloi galuska
[Czechy – babka]
(…) [Babkę jada się]często po wspólnym obiedzie w weekend. Dzieci też proszą o babkę na urodziny. Ostatnio można ją kupić w supermarketach, piekarniach i cukierniach, ale i tak wiele osób uważa, że ta robiona w domu jest najlepsza (…).
Czechy – Babka