Co do jedzenia nosił zawsze ze sobą Saddam Husajn, uciekając przed Amerykanami? Co najchętniej jadał Pol Pot, gdy w Kambodży głodowały dwa miliony ludzi? Dlaczego Fidel Castro miał obsesję na punkcie krowy? Witold Szabłowski odszukał na czterech kontynentach tych, którzy stali w kuchni dla dyktatorów. Słucha ich opowieści, dzięki czemu powstaje wyjątkowe spojrzenie na historię XX i XXI wieku.
Witold Szabłowski rozmawia z dziennikarzem Nikołajem Antoniadisem o kuchni, historii, polityce i psychologii władzy.
Czytanie: Simon Löcker (Max Reinhard Seminar)
Witold Szabłowski (*1980) jest polskim dziennikarzem. W wieku 24 lat pracował jako kucharz w Kopenhadze, a już rok później został najmłodszym reporterem w jednym z największych polskich dzienników, w którym pisał na tematy międzynarodowe. Za swoje reportaże otrzymał m.in. Nagrodę Dziennikarską Parlamentu Europejskiego, Nagrodę im. Ryszarda Kapuścińskiego i English PEN Prize, był także nominowany do Nagrody Nike – najbardziej prestiżowej polskiej nagrody literackiej. Ostatnio dwie jego publikacje ukazały się w języku niemieckim: „Tanzende Bären” (Ars Vivendi) oraz „Wie man einen Diktator satt bekommt”. Szabłowski mieszka na codzień w Warszawie.
Data i godzina: śr., 16 listopada, godz. 18.30
Miejsce: Instytut Polski w Wiedniu, Am Gestade 7, 1010 Wiedeń
Wstęp/Bilety: Wstęp wolny. Konieczna rezerwacja miejsc: event.wien@instytutpolski.pl
Organizatorzy: Instytut Polski w Wiedniu, Instytut Nauk o Człowieku