1.01.2015 - 31.12.2015 Theater

250ste verjaardag van het Publiek Theater in Polen

Het Poolse parlement heeft het jaar 2015 omgedoopt tot het “JAAR VAN HET PUBLIEK THEATER” om de 250ste verjaardag van de eerste voorstelling in het Nationaal Theater van Warschau te vieren. Dit theater werd opgericht door koning Stanisław August Poniatowski.
Tijdens het hele jaar staan er topevenementen op het programma, waaronder de DAGEN VAN HET POOLSE THEATER (een reeks van interactieve lessen en workshops over het Poolse theater) en vooral POLSKA NEW THEATRE, een internationale reünie van jonge theaterkenners die hun contacten en kennis over het Poolse theater willen verrijken.
+++ www.polskanewtheatre.com.

27 maart is de Internationale Dag van het Theater. Voor deze gelegenheid wordt een bericht de hele wereld ingezonden. Dit jaar is Krzysztof WARLIKOWSKI de auteur voor het publiek. Zijn tekst wordt vertaald in twintig talen en gelezen in theaterzalen in de vier uithoeken van onze planeet.

+++ download de tekst en kies een vertaling HIER
+++ Meer weten over het Jaar van het Poolse Theater

De Internationale Dag van het Theater is een initiatief van het Internationaal Theaterinstituut (ITI), de belangrijkste organisatie ter wereld voor podiumkunsten. Ze werd gesticht in 1948 op initiatief van de UNESCO en een groep internationale theater- en dansexperts. ITI bemoedigt internationale uitwisselingen, ondersteunt de artistieke creatie en vecht tegen discriminatie.
Onder de auteurs die reeds een boodschap hebben opgesteld en gepubliceerd vinden we ondermeer John Malkovich, Robert Lepage, Tankred Dorst, Vaclav Havel, Peter Brook, Eugène Ionesco, Luchino Visconti, Pablo Neruda, Dimitrii Chostakovitch en Arthur Miller.Op 19 november 1765 vond de eerste voorstelling plaats in het Nationale Theater van Warschau dat werd opgericht op initiatief van Stanisław August Poniatowski. Deze datum wordt beschouwd als het startpunt van de geschiedenis van het Poolse publieke theater. Niet enkel deze verjaardag wordt dit jaar gevierd in Polen. Zo is er ook de 130ste verjaardag van de geboorte van Stanisław Ignacy Witkiewicz en de 100ste verjaardag van de geboorte van Tadeusz Kantor. Verschillende theaterevenementen worden dit jaar in Polen georganiseerd. Zo zijn er de Theaterontmoetingen in Warschau die duren tot 1 april.

De hoofdorganisator van de festiviteiten rond de 250ste verjaardag van het Publieke Theater in Polen is het Ministerie voor Cultuur en Nationaal Erfgoed. De evenementen worden gecoördineerd door het Theaterinstituut Zbigniew Raszewski in Warschau. Dit instituut werd opgericht in 2003 om documentatie rond het Poolse theaterleven te vergaren en de geschiedenis en huidige staat van het Poolse theater te besturderen.

+++ Meer weten over de festiviteiten rond de 250ste verjaardag van het Publieke Theater in Polen op http://www.250teatr.pl/ (Engelstalige versie in opbouw)

Klik op het beeld hieronder om een digitale tentoonstelling over de geschiedenis van het Publieke Theater in Polen te openen:

van tot
Gepland Theater