14.03.2015 - 28.03.2015 Kunst

Seminarium “Oskar Hansen’s practice and heritage”

LA LOGE is een plek voor hedendaagse kunst, architectuur en theorie. Ze wijdt drie zaterdagnamiddagen in maart aan het werk en de erfenis van Oscar HANSEN (1922-2005).
Oskar HANSEN was een architect, theoreticus, pedagoog en kunstenaar die in 1959 de theorie van de ‘Open Vorm’ ontwikkelde. Dit is een filosofie die de menselijke activiteit in het centrum van elke discipline plaatst.
Met dit dynamisch seminarie wil La Loge de erfenis en het werk van Hansen koppelen aan huidige problemen en praktijken. Dit wordt georganiseerd in een dynamiek van uitwisseling en kritiek op basis van documentatie, contextuele historische informatie en bijdragen van Poolse en internationale architecten, theoretici en kunstenaars.
+++ bekijk de beschrijving van de sessies
+++ bekijk de lijst van de genodigden

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> La Loge (Kluisstraat 86, 1050 Brussel) – zie kaart
>>> 1421 & 28 maart 2015 – 14u > 18u
>>> Informatie en inschrijvingen: info@la-loge.be
>>> Seminarie gevoerd in het Engels

Medecurator van dit seminarie is Aleksandra KĘDZIOREK, in samenwerking met het MUSEUM VOOR MODERNE KUNST van Warschau.SESSIE 1 | 14 maart 2015 | 15u > 18u
15u – Aleksandra KĘDZIOREK brengt een uiteenzetting over het werk van Oskar Hansen en zijn manifest over de ‘Open Vorm’
16u>16u30 – pauze voorzien van drankjes
16u30 – Lucien KROLL, een persoonlijke kennis van Oskar Hansen en actief op vlak van architectuur, gaat in gesprek met Dag BOUTSEN over de manier waarop hij de ‘Open Vorm’ begreep en omzette in zijn werk
17u30>18u – pauze voorzien van drankjes

SESSIE 2 | 21 maart 2015 | 15u >18u
13u>14u15 (voorprogramma) – Workshop over Schizo-linéarité, door de Ecole publique d’Architecture de Bruxelles
15u – Amica DALL, lid en vertegenwoordiger van ASSEMBLE (design en architectuur collectief uit het Verenigd Koninkrijk) zal de manier voorstellen waarop Assemble gedurende jaren het denken over verschillende productiemethoden heeft verlegd
16u>16u30 – pauze met drankjes
16u30 – Dialoog met de pogingen van Oskar HANSEN om het dagelijkse leven te tonen via architectuur. Aleksandra WASILKOWSKA (Poolse kunstenares en architecte) zal haar architecturale projecten voorstellen voor markten en openbare toiletten
17u30>18u – pauze met drankjes

SESSIE 3 | 28 maart 2015 | 15u >18u
15u – Matthew Claudel (US) zal ingaan op het narratief van open design, zijn mislukkingen, zijn wedergeboorte in de ‘Choral Architect’, gebaseerd op onderzoek aan het MIT Senseable City Laboratory en op de recente studie ‘Open Source Architecture’ (in auteurschap met Carlo Ratti, uitgegeven bij Thames & Hudson, 2015). 
16u>16u30 – pauze met drankjes
16u30 – Vertoning van de laatste film van Wendelien Van Oldenborgh, gevolgd door een discussie met de kunstenares. De film ‘Beauty and the right to the ugly’ is een filmexperiment opgezet in Het Karregat in Eindhoven, een radicaal architecturaal en sociaal experiment ontworpen in 1972 door de Nederlandse architect Frank Van Klingeren (1919-1999).
17u30>18u – Uitgave van het UP nummer 17 met Zofia & Oskar Hansen’s summer house in Szumin, gebourwd vanaf 1968 en voortdurend veranderd tot aan Oskar Hansens vertrek in 2005. Koenraad Dedobbeleer en Kris Kimpe, grondleggers van het UP-fanzine, zullen hun ervaringen van het bezoek aan Hansens huis in Polen delen.Lijst van genodigden

Dag BOUTSEN – architect, decaan van de Faculteit Architectuur van de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven)
Matthew CLAUDEL – onderzoeker aan MIT’s Senseable City Lab, co-auteur van ‘Open-Source Architecture’ met Carlo Ratti
Aleksandra KĘDZIOREK – kunsthistoricus, coördinator, curator van het onderzoeksproject Oskar Hansen research in het Museum voor Moderne Kunst van Warschau
Lucien KROLL – architect
Markus MIESSEN – architect, consultant en schrijver
Wendelien VAN OLDENBORGH – kunstenares
UP (Koenraad DEDOBBELEER, kunstenaar + Kris KIMPE, architect)LA LOGE is een plek voor hedendaagse kunst, architectuur en theorie die haar activiteiten in 2012 in Brussel begon. Haar objectief is om een kwaliteitsprogramma samen te stellen dat met concrete en kritische projecten reflecteert over de huidige culturele uitdagingen.
Architecten, kunstenaars, tentoonstellingcurators en culturele figuren worden uitgenodigd om hun voorstellen te verkondigen die de specifieke aspecten van hun tak verkennen. La Loge is een plaats waar ideeën, discussie en voorstellingen plaatsvinden. Elk project wordt ontwikkeld volgens een eigen presentatieformule, gaande van een tentoonstelling tot seminarie, van een voorstelling tot een conferentie, van een performance tot een serie evenementen.
La Loge put zijn identiteit uit het architecturaal juweel waarin het gevestigd is, zijn engagement en de ideeën van zijn oprichters. La Loge legt zich vooral toe op vraagstukken van ruimte, woning en hun gebruik. De atmosfeer maakt een directe en intieme dialoog mogelijk, zowel met het publiek als de diversiviteit aan gasten.
La Loge is een vzw opgericht door de architect Philippe Rotthier.
+++ www.la-loge.be/

van tot
Gepland Kunst