15.03.2015 Film

SHORT WAVES meert opnieuw aan in Brussel!

Het festival SHORT WAVES brengt recente Poolse kortfilms, geselecteerd tijdens een wedstrijd door de stichting Ad Arte in Poznań. 
Dit jaar werden er 7 films gekozen, en zullen worden vertoond van 6 tot 22 maart in meer dan 50 steden over 6 continenten! De Brusselse editie vindt plaats op zondag 15 maart om 19u. Daarna volgt er een concert met een DJ/VJ door het duo met de instrumentalist Stefan WESOŁOWSKI en de VJ JAGO (Jagoda CHALCIŃSKA).
Tijdens de vertoning kan het publiek stemmen voor zijn favoriete film. De stemmen, die worden verzameld over alle steden die het festival welkom heten, reiken de Prijs Short Waves aan de beste kortfilm. Vorig jaar ging die naar Tomasz ŚLIWIŃSKI, regisseur van het zeer ontroerende Nasza Klątwa, dit jaar genomineerd voor de Oscars in de categorie kortfilmDe film wordt vertoond in het bijzijn van de regisseur.

PROGRAMMA (19u > 21u)
– Presentatie van het Festival Short Waves
– Vertoning van de film Nasza Klątwa (Onze Vloek), van Tomasz ŚLIWIŃSKI, winnaar van de Prijs 2014
– Gesprek met de regisseur
– Vertoning van de 7 kortfilms die meedoen:
>>> Najwyższy / The Supreme, van Katarzyna GONDEK (documentaire, 20’)
>>> Fisz Emade Tworzywo – “Pył / Dust”, van Marek SKRZECZ (videoclip, 4’41”)
>>> Niebieski Pokój / A Blue Room, van Tomasz SIWIŃSKI (animatie, 14’26”)
>>> Fragmenty / Fragments, van Aga WOSZCZYŃSKA (fictie, 25’)
>>> To byłoby coś pięknego / That Would Be Beautiful, van Anna MORAWIEC (documentaire, 17’)
>>> The Dumplings – Technicolor Yawn, van Arek NOWAKOWSKI (videoclip, 2’22”)
>>> Łaźnia / Baths, van Tomek DUCKI (animatie, 4’20”)
– stemming door het publiek
– cocktail en concertPRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Café Potemkine (Hallepoortlaan 2, 1060 Brussel) – zie kaart
>>> zondag 15 maart 2015 – 19u
>>> GRATISNajwyższy / The Supreme
Katarzyna GONDEK, documentaire, 20’, 2013
Katarzyna Gondek heeft trouw de geschiedenis van de grootste paus ter wereld geobserveerd: Johannes-Paulus II. Dit gaf meer dan 14 meter verzameld materiaal. Het resultaat: we zien vol ongeloof een geloof dat opbouwt.

Fisz Emade Tworzywo – Pył / Dust
Marek SKRZECZ, clip, 4’41”, 2014
Verschillende theater- en literaire stukken behandelen de Poolse feesten. Marek Skrzecz draagt zijn steentje bij door een clip te maken over een feestdag die 52 keer plaatsvindt per jaar: zaterdag. „Pył” (Dust) is de geschiedenis van een dappere tractorbestuurder die in staat is om de transformatie van het Poolse platteland te dansen. Deze film is een videoclip van de groep Fisz Emade, welbekend bij het Poolse publiek. In deze clip speelt Justyna Święs, van de groep The Dumplings, waarvan de clip “Technicolor Yawn” eveneens op het programma staat (zie hieronder)

Niebieski Pokój / A Blue Room
Tomasz SIWIŃSKI, animatie, 14’26”, 2014
Tomasz Siwiński heeft het lijden getekend. In het blauw, een eerder verzachtende kleur. Met het hoofdpersonage belanden we in een stuk waar er enkel zicht is, en geen uitgang. Onmogelijk om van het scherm te verdwijnen…

Fragmenty / Fragments
Aga WOSZCZYŃSKA, fiction, 25’, 2014
De wereld die we zien in “Fragmenty” takelt langzaam af. Het heldenpaar aanvaardt niet de werkelijkheid in een designslottoren gekocht op krediet. Maar hun emoties zijn verdwenen. Als u het koud krijgt tijdens de vertoning, is dat niet omdat de verwarming is uitgevallen…
+++ Deze film kan u ook zien op het einde van april tijdens het mini-festival met Poolse film gekoppeld aan de fototentoonstelling “Dom / Home” in het Musée de la Vie Walonne de Liège (binnenkort meer info).

To byłoby coś pięknego / That Would Be Beautiful
Anna MORAWIEC, documentaire, 17’, 2014
Aleksandra staat met haar voeten stevig op de grond. Daarom besluit ze te verhuizen naar mars. Deze beslissing nam ze toen ze de toekomst ontdekte waarin ze zou belanden in de sociale zekerheidshulp. In deze inspirerende documentaire analyseert Anna Morawiec met finesse de banden tussen het Poolse pensioensysteem en de kosmos.

The Dumplings – “Technicolor Yawn”
Arek NOWAKOWSKI, clip, 2’22”, 2014
Je hebt er zeker al verschillende van gezien, je hebt er al verschillende plaatsen van bezocht en erover gesproken met vele mensen, nietwaar? En nu zal je er nog meer van zien en horen. Het enige wat ontbreekt aan deze sappige clip van de groep The Dumplings, is verveling.

Łaźnia / Baths
Tomek DUCKI, animatie, 4’20”, 2013
Twee oude dames gaan opnieuw het water in om de gewoonlijke baantjes te trekken. Deze keer wordt het anders. Met een grote kennis toont Tomek Ducki ons de andere kant van de werkelijkheid.

Gepland Film