3.08.2015 Film

Vertoning van “Wałęsa. Man of Hope”, van Andrzej Wajda

De film Wałęsa. Man of Hope van Andrzej Wajda wordt vertoond in het kader van een samenwerkingsproject tussen de Belgische en Poolse zustersteden Ruiselede en Kraśnik. Sinds de bevrijding van Ruiselede door troepen van de Eerste Poolse Pantserdivisie, die mee optrok met de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog, heeft de gemeente een hechte band met Polen. Deze wordt versterkt door de samenwerking waaronder een uitwisselingsproject tussen jongeren. De film is de ideale gelegenheid om van gedachten te wisselen over de politieke gebeurtenissen die Europa hertekenden 25 jaar geleden.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Zaal voor Sport en Spel (Tieltstraat 46, 8755 Ruiselede) – zie kaart
>>> maandag 3 augustus 2015 om 20u30
>>> Gratis

+++ Meer lezen over de film
+++ Meer lezen over het leven van Lech Wałęsa
+++ Meer lezen over de regisseur Andrzej Wajda en de scenarist Janusz Głowacki
PLOT
Het Nieuwe Europa is geboren in Gdańsk! Wałęsa. Man of Hope is de geschiedenis van een hedendaagse held: Lech Wałęsa (gespeeld door Robert Więckiewicz). De film begint met Oriana Fallaci (Maria Rosaria Omaggio) die het appartement van de Wałęsa’s, gelegen in een sociale woning, binnenwandelt om de man te interviewen die later de Nobelprijs zal ontvangen. Het gesprek met een van de grootste hedendaagse journalistieke figuren vormt het kader van de film. Fallaci stelt vragen die niemand daarvoor wou of durfde te vragen aan de legendarische leider van de beweging Solidarność (Solidariteit). Hierdoor komt de waarheid over een man met een indrukwekkend charisma en een verbluffende politieke intuïtie naar boven. De biografische elementen beginnen in 1970. Dat jaar werden de betogingen van de arbeiders de kop ingedrukt door de ordediensten, en Wałęsa werd verplicht om samen te werken met de Veiligheidsdiensten. Hij zette zijn stappen in het politieke leven binnen de democratische oppositie. Deze elementen worden gemengd met fragmenten uit het privéleven van de familie Wałęsa. Het koppel Lech en Danuta (gespeeld door Agnieszka Grochowska) wordt omringd door kinderen. Maar hoe kan men het dagelijkse leven ordenen wanneer politieke gebeurtenissen en stakingsoproepingen het dagelijkse leven bepalen? In deze context wordt de persoon Danuta Wałęsa, alter ego van haar man in hun privéleven, naar voren gebracht in al haar kracht. Uit deze relatie tussen het openbare en privéleven put deze film zijn kracht.
Soms is vechten voor vrijheid een noodzaak en zijn land beschermen een taak. Maar het leven houdt daar niet op. Politiek en liefde, angst en een gevoel van veiligheid, noodzaak om zich te onderwerpen en de wil om te rebelleren: het leven van Lech Wałęsa staat bol van contrasten. Zoals gans de film. Want uiteindelijk toont hij een Wałęsa die voor zijn keuzes staat. Maakt hij de goede? En tegen welke prijs?

regie – Andrzej Wajda
scenario – Janusz Głowacki
muziek – Paweł Mykietyn

CASTING:
Lech Wałęsa – Robert Więckiewicz
Danuta Wałęsa – Agnieszka Grochowska
Nawiślak – Zbigniew Zamachowski
Majchrzak – Cezary Kosiński
Oriana Fallaci – Maria Rosaria Omaggio
Directeur van de scheepswerf (1980) – Mirosław Baka
Priester – Maciej Stuhr

Productie: akson studio
Co-productie:  Orange, TVP – Telewizja Polska s.a., NCK – National Center for Culture, Canal +
Medefinanciering: Polish Film Institute

TRAILER

Lech Wałęsa werd geboren op 29 september 1943 in Popowo in Polen. Mede-oprichter en leider van de vakbond Solidarność (Solidariteit). In augustus 1980 leidt hij de staking op de scheepswerf van Gdańsk. Deze staking dwingt het communistische bewind om overstag te gaan de “Akkoorden van Gdańsk” te ondertekenen aan het einde van de maand. Hij vecht voor de vrijheid van vergadering voor arbeiders en voor de waardig werk. Tijdens de in december 1981 afgekondigde staat van beleg wordt hij opgesloten in isolatie.
Lech Wałęsa en zijn vrouw Danuta, met wie hij in 1969 trouwde, kregen acht kinderen. Wanneer hij de Nobelprijs voor de Vrede ontving in 1983, ging zij hem ophalen in Oslo. In haar speech verklaarde ze: “Wij wensen vrede en daarom weerhouden we ons van fysiek geweld. Wij zijn belust op gerechtigheid en dat is de reden waarom wij zo vastberaden in onze strijd voor onze rechten. Wij zoeken vrijheid van overtuiging en dat is de reden waarom wij nooit geprobeerd hebben om het geweten van wie dan ook te onderwerpen en waarom wij nooit zullen proberen om dat te doen. Wałęsa werd verkozen tot president van de Republiek Polen in 1990.

1970
In december is Wałęsa een van de stakingsleiders op de scheepswerf van Gdańsk en wordt lid van het Stakingscomité.

1978
Hij begint samen te werken met de Vrije Kustvakbond en verspreidt de pers van de oppositie. Hij wordt ook medewerker van het Comité voor de Bescherming van Arbeiders (KOR) en voegt zich bij het uitgeversteam van het onafhakelijke tweewekelijkse Robotnik Wybrzeża (De Kustarbeider).

1980
In augustus wordt hij één van de organisatoren, met onder andere Bogdan Borusewicz, van de staking op de scheepswerf van Gdańsk en wordt daar de leider. Wanneer andere protestgroepen zich bij de beweging voegen, roept hij een “solidaire staking” uit.

1981
Op 13 december wordt hij gearresteerd, overgebracht naar Warschau en daarna opgesloten in de regeringsgevangenis in Chylice, Otwock Wielki en uiteindelijk Arłamów. Wanneer zijn arrestatie wordt opgeheven in november 1982 keert hij terug naar Gdańsk. Daar wordt hij toegejuichd door de menigte.

1983
Op 5 oktober kondigt het Noorse comité voor de Nobelprijs haar beslissing aan om hem die Prijs voor de Vrede uit te reiken. Zijn vrouw gaat die ophalen in Oslo.

1989
Tijdens de rondetafelonderhandelingen in Warschau staat hij aan het hoofd van de delegatie van Solidarność. Hij neemt ook deel aan de geheime conferenties in het Ministerie van Binnenlandse Zaken in de gevangenis van Magdalenka. Deze conferenties speelden een sleutelrol om te komen tot de akkoorden die leidden tot de parlementaire verkiezingen in juni.

1990
Hij wordt verkozen tot president van de Republiek Polen na twee rondes in november en december. Op 22 december legt hij de eed af als eerste president verkozen via algemene verkiezingen in Polen. Hij behoudt deze functie tot 22 december 1995. Tijdens zin mandaat verlaten de sovjettroepen het Poolse grondgebied.Andrzej WAJDA
Andrzej Wajda is een Poolse cineast en theatermaker die geboren werd op 6 maart 1926 in Suwałki in Polen. Na zijn studies aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau en de Filmschool van Łódź richt hij zich op film in 1954. Hij is een man van vele fronten: directeur van het Teatr Stary in Krakau van 1962 tot 1998, voorzitter van de Polish Film Association van 1978 tot 1983, voorzitter van de Raad voor Cultuur van 1992 tot 1994, stichter van het Japanse Kunsten- en Technologiecentrum in Krakau (1994). Hij is ook eredoctor aan verschillende universiteiten (American University Washington – 1981, Universiteit van Bologna – 1988, Jagelloonse Universiteit van Krakau – 1989, Universiteit van Lyon – 1995, Université Libre de Bruxelles – 1995, Universiteit van Gdańsk – 2004, Universiteit van Warschau – 2005) en lid van het Institut de France sinds 1997. Hij ontving een groot aantal prijzen, waaronder het Officierskruis van de Orde van Polonia Restituta, de Onassisprijs in Griekenland (1982), la Légion d’honneur (Officier, 1982), de César voor beste regisseur in 1983, de Gouden Leeuw in Venetië voor zijn ganse carrière in 1998, een Oscar voor zijn ganse carrière in 1998, een Gouden Beer voor zijn ganse carrière in 2006, etc.
Men kent hem van de films Pokolenie (Generatie) in 1954, Kanał (Het Kanaal) in 1957, Popiół i diament (As en diamant) in 1957, Niewinni czarodzieje (Innocent Sorcerers) in 1960, – Wesele (De bruiloft, naar Stanisław Wyspiański) in 1973, Ziemia obiecana (Het Beloofde Land, naar Władysław Reymont) in 1975, Człowiek z marmuru (De Mens uit marmer) in 1977, Człowiek z żelaza (De Mens uit ijzer) in 1981, Korczak in 1990, Pan Tadeusz (naar Adam Mickiewicz) in 1999, Katyń in 2007, Tatarak in 2009 en vele andere.Janusz GŁOWACKI
Janusz Głowacki is een Poolse schrijver, dramaturg en scenarist die werd geboren op 13 september 1938. Hij schreef het scenario voor De Jacht op vliegen, op film gezet door Andrwej Wajda, maar ook voor We Have to Kill This Love van Janusz Morgenstern en A Trip Down the River van Marek Piwowski.
In augustus 1980 begaf hij zich op de scheepswerven van Gdańsk en schreef snel daarna het boek Moc truchleje waarin hij vertelt over de gebeurtenissen door de ogen van een gewone arbeider. Slachtoffer van censuur laat hij het werk in het geheim circuleren en laat hij het uitgeven in de Verenigde Staten en Europa.
Zijn theaterstukken werden wereldwijd gespeeld in grote zalen.

Scheduled Film