12.10.2015 - 10.11.2015 Kunst

Janek Simon in residentie bij het kunstenaarscollectief Super Deals

De Poolse kunstenaar Janek Simon wordt uitgenodigd door Julia WIELGUS van het kunstenaarscollectief Super Deals om van 12 oktober tot 10 november in Brussel te verblijven. Tijdens deze maand zal hij zijn site specific tentoonstelling voorbereiden, m.a.w. een tentoonstelling sterk verbonden aan de plaats waar hij zal plaatsvinden. Zijn tentoonstelling, een autoreflexie over zijn verblijf, heeft als titel BRUSSELS RESEARCH YOGA. Hij stelt het potentieel van een artistiek denken in vraag dat gebaseerd is op onderzoek, en gebruikt daarbij wetenschappelijke gegevens en wiskundige formules. Deze strategie wordt een ondervraging: hoe vertaalt, decodeert, manipuleert en visualiseert kunst het onderzoek? Dit project stelt het verband in vraag tussen pure, wetenschappelijke resultaten van een onderzoek en de artistieke benadering van dezelfde resultaten. Is deze aanpak een soort van legitimatie van het werk van een kunstenaar op zoek naar belang of een symbool van de mogelijkheden die voortkomt uit een integrale kennis en die wordt gebruikt door andere disciplines?

Praktische informatie
>>> Super Deals (Waterloosesteenweg 4, 1060 Sint-Gillis) – zie kaart
>>> Vernissage van de tentoonstelling op 6 november van 18u tot 21u
>>> Ontmoet de kunstenaar op 10 november op 19u30Janek Simon
Janek Simon (1977) is een conceptueel kunstenaar en curator van tentoonstellingen. Hij regisseert ook documentaires. Zijn inspiratie komt uit zijn belangstelling en gepersonaliseerd anarchisme voor reizen, wetenschapsgeschiedenis en politieke ideeën, alsook uit de praktijk en de moraal van DIY-cultuur (Do It Yourself). Maar bovenal vloeit het ook voort uit zijn persoonlijke ervaringen.
Sinds kort heeft hij een reeks van werken ontwikkeld die de noties van afstand en verschil tussen plaatsen in vraag stelt op basis van projecten die dienen om de semi-periferieke plaats van Oost-Europa opnieuw op de kaart te brengen via geografische experimenten.
Tussen 2008 en 2012 stond hij aan het roer van de efemere plaats Golder Poldex in Krakau. Zijn programma werkte rond de notie van autonomie en haar hedendaagse betekenis en die van de invloed op het kunstsysteem van de financiering van artistieke producties en de politiek van het presenteren van vermarginaliseerde posities.
Hij ontwikkelt ook conceptuele projecten op grote schaal ten gunste van documentairefilms. Het eerste was Mission Auropol, dat het verhaal vertelt van een groep Poolse kunstenaars die werken aan een tentoonstelling in een utopische gemeenschap in India in de laatste stage van een post-productie.
Janek Simon was ook al eens te gast in Brugge bij het Entrepot in 2010 waarbij hij een container inrichtte met zijn project TV Signal Manipulation Monument.
Ook nam Simon deel aan de tentoonstelling The Power of Fantasy in Bozar in 2011 en aan het project Air de Pologne in het Cultuurcentrum van Strombeek en De Garage in Mechelen in 2012.Super Deals
Super Deals is een residentieproject voor artiesten die voor korte tijd in Brussel verblijven om te experimenteren, ideeën uit te werken, nieuwe projecten te ontwikkelen en zich te laten inspireren door de dynamische omgeving van Brussel. De resident wordt gevraagd om tijdens zijn verblijf een ontmoeting met het publiek to organiseren dat verschillende vormen kan aannemen (gesprek, performance, tentoonstelling, workshop,…).
Superdeals werd opgericht in 2014 en is onderdeel van het Brusselse OFF-SPACE netwerk. Het is gelegen in Sint-Gillis, de artistieke long van Brussel.

+++ Bekijk de Facebookpagina van Super Deals

van tot
Gepland Kunst