15.10.2015 - 20.10.2015 Film

Het festival FILM POLSKI ON TOUR 4 houdt halt in Sankt-Vith


Het festival FILM POLSKI ON TOUR is een initiatief van het Pools Instituut in Düsseldorf in samenwerking met het Pools Filminstituut waaraan het Pools Instituut in Brussel meewerkt om een deel van de Poolse cultuur in het Duitstalige deel van België voor te stellen.
Het doel van het festival is om het beste van de hedendaagse Poolse cinema te brengen. Vijf films staan op het programma:

  • Jack Strong, van Władysław Pasikowski >>> donderdag 15 oktober, 20u
  • Ida, van Paweł Pawlikowski >>> vrijdag 16 oktober, 20u30
  • Body/Ciało, van Małgorzata Szumowska >>> zaterdag 17 oktober, 17u30
  • Opstand van Warschau, van Jan Komasa >>> zondag 18 oktober, 17u30, in aanwezigheid van de directeur van de Afdeling Geschiedenis van het Museum van de Opstand van WarschauPiotr ŚLIWOWSKI
  • Bogowie (De Goden), van Łukasz Pałkowski >>> dinsdag 20 oktober, 20u

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Kino Corso (Bahnhofstraße 14, B-4780 St. Vith) – zie kaart
>>> van donderdag 15 tot dinsdag 20 oktober 2015

+++ op de website van Kino CORSOJack Strong (Polen, 2014, 128 min)
De bloedstollende spionagethriller vertelt het waargebeurde verhaal van een man die het aandurfde om het Sovjetimperium uit te dagen. Tijdens het plannen van de manoeuvres van de Warschaupact-troepen, heeft kolonel Ryszard Kukliński toegang tot top-secret informatie die hij doorspeelt aan de Amerikaanse CIA om een nucleaire ramp te voorkomen. Door deze idealistische, maar riskante operatie plaatst hij zichzelf én zijn familie in een uiterst gevaarlijke positie. Acteur-charmeur Marcin Dorociński vertolkt op schitterende wijze de rol van de gekwelde dubbelspion die als held en verrader de geschiedenis inging.

Ida (Polen, 2013, 80 min)
Polen, 1962. Voordat ze haar geloften aflegt, gaat een jong weesmeisje dat opgroeide in een klooster, op zoek naar wat er gebeurd is met haar familie tijdens de nazibezetting. Ze wordt geholpen door haar tante, een communistische rechter, het enige familielid dat nog in leven is.
Ida heeft reeds verschillende internationale prijzen in de wacht mogen slepen, zoals die van Beste Film op het Festival van Londen en op het Festival van Warschau, evenals de Prijs van de Criticus op het Festival van Toronto. Hij kwam uit op 12 februari 2014 in België en bleef maar liefst 18 weken op de affiches. Op 23 februari 2015 won de film de Oscar voor beste niet-Engelstalige film tijdens de 87ste ceremonie van de Oscars.

Paweł Pawlikowski
Paweł Pawlikowski werd geboren in Warschau in 1957. Veertien jaar later verliet hij echter Polen. Hij studeerde letteren en filosofie in Oxford voordat hij een carrière begon als cinematograaf op de televisie. In 1990 regisseerde hij zijn eerste documentaire (From Moscow to Pietushki with Benny Yerofeev). Tien jaar later ging hij voor fictie. Zijn film Last Resort (2000) kende een sterk succes waardoor hij kon deelnemen op het Festival van Toronto en op het Festival Sundance. In 2001 kreeg hij de BAFTA voor “Most Promising Newcomer in British Film”. Ida is zijn vijfde fictiefilm.


BODY/CIAŁO (Polen, 2015, 90 min)
Janusz is niet gemakkelijk van zijn stuk te brengen. Als gerechtsdokter is hij getuige van gruwelijkheden die begaan zijn op mensen. Maar wanneer zijn anorectische dochter zelfmoordneigingen begint te vertonen, weet hij niet meer wat te doen. Hij besluit haar te laten hospitaliseren. Ondanks de nodige portie drama, blinkt de film uit in zwarte humor. Geesten, absurd spiritisme en verrijzende doden zal u tegenkomen in de film.

De Opstand van Warschau (2014, Polen, 87min)
De Opstand van Warschau is de eerste documentaire ter wereld die integraal bestaat uit origineel beeldmateriaal. Het verhaal van de Opstand van Warschau van 1944 wordt verteld door de ogen van een Amerikaanse piloot, die gevlucht is uit een nazi-kamp, en twee jonge Poolse reporters die de gebeurtenissen van dichtbij hebben gevolgd. De originele beelden werden ingekleurd en het geluid werd hersteld.

Bogowie (Polen, 2014, 112 min)
Het Polen van de jaren 1980 staat op het punt om diepgaande, politieke omwentelingen mee te maken. In deze context verlaat de beroemde hartchirurg Zbigniew Religa zijn werk in het hospitaal om zijn eigen ziekenhuis op te richten. En daar beginnen de problemen: naast financiële moeilijkheden duiken er ook persoonlijke vetes op. Maar hij heeft maar één doel en dat is de eerste harttransplantatie uit de Poolse geschiedenis uit te voeren. En ook daar wacht hem een gigantisch dilemma: zijn carrière of blijk geven van menselijkheid. Tussen hoop en wanhoop, illusie en ontgoocheling, deze film was één van de grote kaskrakers in Polen vorig jaar.

In samenwerking met Ars Vitha

van tot
Gepland Film