16.10.2015 Film

Vertoning van film ‘Opstand van Warschau’ op het Internationaal Festival van Historische Films in Waterloo

Van 15 tot 18 oktober serveert de derde editie van het Internationaal Festival van Historische Films in Waterloo het beste van de actuele historische films uit de hele wereld. Dit jaar neemt de Poolse film Opstand van Warschau deel aan de competitie ‘Documentaire’. Op vrijdag 16 oktober kan u de vertoning van de film bijwonen in aanwezigheid van de Piotr Śliwowski, directeur van de Geschiedkundige Afdeling van het Museum van de Opstand van Warschau.
Naast de Opstand van Warschau kan u nog twee andere Poolse films bekijken op dit festival: Letnie Przesilenie van Michał Rogalski en Obywatel van Jerzy Stuhr.

+++ Lees meer over de film
+++ Kom meer te weten over het festival
+++ Lees meer over de Opstand van Warschau

Praktische informatie
>>> CINÉS WELLINGTON (Chaussée de Bruxelles 165, 1410 Waterloo) – zie kaart
>>> Zaal 4
>>> vrijdag 16 oktober – 16u
>>> €7 | €5
info en reservatie via Maison du Tourisme de Waterloo op 02 352 09 10Film Opstand van Warschau (2014, Polen, 87min)
De Opstand van Warschau is de eerste documentaire ter wereld die integraal bestaat uit origineel beeldmateriaal. Het verhaal van de Opstand van Warschau van 1944 wordt verteld door de ogen van een Amerikaanse piloot, die gevlucht is uit een nazi-kamp, en twee jonge Poolse reporters die de gebeurtenissen van dichtbij hebben gevolgd. De originele beelden werden ingekleurd en het geluid werd hersteld.

+++ Lees meer over het ontstaan van de film in het document in bijlage onderaan deze pagina en op de website van de film

>>> Filmconcept: Jan OłdakowskiPiotr C. Śliwowski
>>> Producers: Jan OłdakowskiPiotr C. Śliwowski
>>> Regisseur: Jan Komasa
>>> Consulting Director: Władysław Pasikowski
>>> Script: Joanna PawluśkiewiczJan OłdakowskiPiotr C. Śliwowski
>>> Scriptconsultant: Władysław Pasikowski
>>> Filmbewerking: Joanna Brühl
>>> Artistieke leiding: Milenia Fiedler PSM
>>> Colour Grading Supervisor: Piotr Sobociński JrPSC
>>> Dialogen: Joanna PawluśkiewiczMichał SufinWładysław Pasikowski
>>> Voice Casting Directors: Magdalena SzwarcbartMiriam AleksandrowiczAgnieszka Matysiak
>>> Dubbing Directors: Miriam AleksandrowiczWładysław Pasikowski
>>> Geluid: Bartosz PutkiewiczKacper Habisiak MPSEMarcin Kasiński MPSE
>>> Muziek: Bartosz Chajdecki

>>> Bekijk de trailer

 

Enkele woordjes geschiedenis over de Opstand van Warschau
Polen werd binnengevallen door de nazitroepen op 1 september 1939. Zeventien dagen later staken ook de sovjettroepen de grens over. Wanneer Hitler besloot om de Sovjet-Unie aan te vallen, vond een deel van de gevechten plaats op Pools grondgebied, waarbij de bevolking werd gedecimeerd en de infrastructuur nog meer vernietigd. De nazi’s creërden kort daarna de concentratiekampen en hele categorieën van mensen werden uitgemoord, voornamelijk de Joden, die in Polen zoals in de rest van bezet Europa werden opgesloten in ghetto’s.
Toen het ghetto van Warschau op het punt stond om ‘geliquideerd’ te worden in het begin van 1943, brak er een hevige opstand uit tegen de nazitroepen. Deze opstand van het ghetto van Warschau duurde van 19 april tot 16 mei. De overlevende Joden werden gedeporteerd en ongeveer 15% van de stad werd verwoest.
In 1944 werden de Duitse troepen verdreven uit het oosten door de sovjettroepen die de bovenhand hadden genomen. De Sovjets maakten deel uit van de ‘Geallieerden’, zoals de Amerikanen, Engelsen, Fransen, Belgen, etc. Desondanks hadden de inwoners van Warschau, waar de Weerstand (Thuisleger, Armia Krajowa in het Pools, AK) zeer actief was, geen vertrouwen in de intenties van Stalin. Om de sovjettroepen, die stuk voor stuk het Poolse territorium bevrijdden, te verwelkomen als overwinnaar, besloot men tot de opstand in Warschau. Die brak uit op 1 augustus om exact 17u (uur ‘W’). Uitputtende straatgevechten, executies, verkrachting en bloedvergieten waren dagelijkse kost in de stad. De opstandelingen bestonden voor een groot deel uit jongeren en vrouwen die niet waren gemobiliseerd en die (bijna) niet waren opgeleid om met wapens om te gaan. Ze leefden in een atmosfeer van hoop gedurende lange weken. De nazitroepen, die over wapens en munitie in grote getalen beschikten, toonden zich onverzettelijk. De AK streed met een ongelofelijke halsstarrigheid, waarbij ze gebruik maakte van de rioolsysteem als verbinding tussen de regimenten. Wanneer het sovjetleger voor de poorten van de stad stond op 10 september, aan de andere oever van de Wisła, reikte het geen hulp aan de opstandelingen en werd zelfs de bevoorrading gehinderd.
De opstand werd beschouwd als een mislukking. Op 2 oktober 1944 gaf generaal Bór-Komorowski zich over.
Meer dan 15.000 Poolse strijders lieten het leven in deze gevechten, en bijna evenveel nazisoldaten. Vooral de burgerbevolking had zwaar te lijden onder het wapengekletter met maar liefst 150.000 doden. 25% van de stad werd verwoest tijdens deze strijd en 35% na de nederlaag, toen Hitler de systematische vernietiging van het woongebied van de stad beval. Tijdens de oorlog werd Warschau voor 85% met de grond gelijk gemaakt.


Internationaal Festival van Historische Films in Waterloo
Zoals elk jaar brengt het festival cinematografische pareltjes uit de hele wereld die u kan ontdekken in avant-première. Naast de officiële competitie zijn er nog verschillende andere activiteiten: een openingsgala, muzikale avonden, animatie, concerten, tentoonstellingen, professionele ontmoetingen, debatten, uitwisseling tussen schrijvers en cineasten en een afsluitingsgala.

+++ Website van het Internationaal Festival van Historische Films in WaterlooDownload
Gepland Film