29.04.2016 - 11.12.2016 Kunst

Tentoonstelling “HomoMigratus”

Een tocht over duizenden kilometers of binnen hetzelfde land, migratie blijft altijd een ontworteling. De tentoonstelling HomoMigratus – Comprendre les migrations humaines loopt van 29 april tot 11 december 2016 in het Musée de la Vie Wallone. Verschillende denkpistes worden je voorgeschoteld om de huidige situatie en vroegere migratiefenomenen in een beter perspectief te plaatsen. De tentoonstelling geeft ook het woord aan immigranten van verschillende generaties en origines.
Het concept voor de tentoonstelling werd reeds in 2011 uitgewerkt. Dit multidisciplinair project biedt verscheidene manieren aan om de individuele en collectieve herinnering te leren kennen van een Waalse bevolking die cultureel steeds diverser wordt. Op dit moment leven er 322.000 buitenlanders in het Waals Gewest, ongeveer 9,5% op een totale bevolking van 3.500.000 inwoners. Wallonië verdient duidelijk het predicaat ‘Welkomstland’. Onder deze nieuwkomers bevinden zich vele Polen. Om deze getuigenissen te verzamelen heeft het Musée de la Vie wallonne de handen in elkaar geslagen met het Etnografisch Museum van Krakau, en meer precies met de etnologe Magda ZYCH, in het kader van een samenwerking ondersteund door het WBI.

Deze tentoonstelling kadert in de viering van de 20ste verjaardag van het ‘Samenwerkingsverdrag tussen de Provincie Luik en de Provincie Małopolska’ en de 20ste verjaardag van de ‘Belgisch-Poolse Vriendschap’. Hiervoor zal er op 27 november 2016 een POOLSE DAG georganiseerd worden.


PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Musée de la Vie wallonne (Cour des Mineurs, 4000 Luik) – toegang
>>> 29 april 11 december 2016
28 april 2016 – Vernissage
27 november 2016 – Poolse Dag!
>>> Gratis inkom
Info en reservaties : +32 (0)4 237 90 50 | +32 (0)4 237 90 60


Het Pools Instituut heeft al twee keer succesvol samengewerkt met het Musée la Vie wallone:
– voor het internationaal colloquium “Le Musée d’ethnographie, entre continuité et renouvellement” op 26 en 27 februari 2013 (>>> meer lezen HIER)
– voor de tentoonstelling Dom/Home van A. Kramarz en W. Łodzińska tussen 29 november 2014 en 31 mei 2015 (>>> meer lezen HIER)

Het thema migratie ligt aan het hart van het historische denken van de Polen over hun maatschappij. De emigratie van de intelligentsia tijdens de 19de eeuw en de communistische periode, de terugkeer van de Polen na het Verdrag van Versailles, de debatten over de Schengenzone, etc. Op dit vlak zijn de contacten tussen België en Polen sterk: de collectie medailles van de bekende historicus Joachim LELEWEL in de Koninklijke Bibliotheek van België en de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal MACZEK, die Vlaanderen bevrijdden in 1944 en zich nadien definitief hier vestigden. Het project ‘Nasze ślady‘ verzamelt getuigenissen van deze Poolse immigranten die actief deel uitmaken van de Belgische geschiedenis.
>>> Deze getuigenissen kan u liezen in het Pools, Nederlands en Frans op de website www.naszeslady.be/nl/ 
 

Links

van tot
Gepland Kunst