12.08.2016 Muziek

Roman PERUCKI op het Orgelfestival van Brugge

Roman PERUCKI is de hoofdorganist van de Kathedraal in Gdańsk-Oliwa. Hij zal een bijna uitsluitend Pools programma brengen op het Orgelfestival van Brugge. Dit is een mooie gelegenheid voor het grote publiek om minder bekende namen of namen die in de vergetelheid zijn geraakt, te (her)ontdekken.

Programma
Mieczysław Surzyński (Polen, 1886-1924), Variaties op “Kto się w opiekę”
F.W. Markull (Polen [Gdańsk], 1816-1887), Air Russes (Ziklus 12 karakteristieke stukjes)
F.W. Markull, Sonate op “Nun danket alle Gott”
F.W. Markull, Allegro moderato, andantino, Vivace Finale
Juliusz Łuciuk (Polen, o1927), Mariapreludes
Leon Boëllmann (Frankrijk, 1862-1897), Gothische suite, op. 25
Leon Boëllmann, Koorinleiding, Gothisch menuet, Gebed voor onze Lieve Vrouwe, Toccata
Zbigniew Kruczek (Polen/België, o1952), Prelude en fuga van Bach: Mars
Jan Janca (Polen/Duitsland, o1933 ), Orgelvers op “Hilf, Herr meines Lebens”: Sluitstuk

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Sint-Salvatorskathedraal van Brugge (Sint-Salvatorskoorstraat 8, 8000 Brugge) – zie kaart
>>> vrijdag 12 augustus 2016 – 20u30 
>>> €9
+++ De lijst met concerten vindt u HIERDe eerste verwijzingen naar een orgel in Polen dateren van de 12de eeuw. Nadat het eerst enkel gebruikt werd bij het koninklijk hof, baande het instrument zich geleidelijk een weg naar de rest van het land. Vanaf de 15de eeuw vinden we sporen dat er orgels gemaakt werden in de grote Poolse steden zoals Gdańsk (Oliwa), Warschau, Krakau, Poznań en andere. Naast een uitbreiding in het muzikale oeuvre zien we ook een toename van de technische ontwikkeling bij het vervaardigen van deze instrumenten. Poolse orgelwerken werden gecomponeerd en werden opgevoerd samen met Italiaanse, Duitse, Vlaamse en Franse stukken. In deze dynamiek zien we de culturele openheid die typerend was voor het Polen van de Gouden Eeuw. Eén feit is interessant voor de Poolse cultuur: de wederopkomst van de orgelmuziek in de 19de eeuw. August FREYER (1803-1883) – de vriend van Frédéric CHOPIN – of Stanisław MONIUSZKO (1819-1872) en Mieczysław SURZYŃSKI (1886-1924) lieten schitterende composities voor dit instrument na. Op het einde van de 19de eeuw nam een nieuwe generatie componisten de fakkel over van Moniuszko. Een prominente plaats was weggelegd voor Władysław ŻELEŃSKI (1837-1921) en Feliks NOWOWIEJSKI (1877-1946). Ook nadien viel de orgel niet uit de smaak, verre van zelfs! Moderne werken tonen dit aan. Zo zijn er Tadeusz PACIORKIEWICZ (1916-1998), Tadeusz MACHEL (1922-2003), die bovendien speciale prijzen ontving voor zijn strijkkwartetten op de Internationale Compositiewedstrijd van Luik in 1956 en 1959, en natuurlijk de meest bekende Poolse orgelcomponist Augustyn BLOCH (1929-2006).ROMAN PERUCKI
Hij behaalde zijn diploma in 1985 aan het Muziekconservatorium Stanisław Moniuszko in Gdańsk (in de klas van Leon Bator). Sinds 1997 geeft hij hier ook les. Daarnaast geeft hij ook masterclasses in Polen en het buitenland (Duitsland, Rusland, Frankrijk, Mexico, etc). Hij beheert prachtige orgels uit de 18de eeuw, waaronder de meest bekende in Polen, die zich bevinden in de kathedraal van Gdańsk-Oliwa. Naast concerten – hij heeft meer dan 2.000 recitals op zijn conto staan – is hij ook actief in het vervaardigen van instrumenten. Hij restaureert historische orgels in Polen en in het bijzonder in het aartsbisdom van Gdańsk. Daarbuiten zit hij ook regelmatig in jury’s van orgelwedstrijden, en met name in de Internationale Wedstrijd van Kaltern/Caldaro sulla Strada del Vino (Italië), Opava (Tsjechië), Parijs en Sint-Petersburg. Hij is de directeur van het Internationale Orgelmuziekfestival J.P. Sweelinck dat elk jaar wordt georganiseerd in juli en augustus in de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek in het centrum van Gdańsk. Zijn talrijke opnames kennen een groot succes in Polen (hij bezit zelfs een platina-album) en werden de laatste tien jaar verschillende keren bekroond: Poolse Medaille voor Culturele Verdienste, Prijs van de Stad Gdańsk voor Cultuur, Medaille Gloria Artis en de Sint-Silvesterorde (uitgereikt door paus Benedictus XVI).


 

Links

Gepland Muziek