15.10.2016 - 15.01.2017 Kunst

Polen is uitgenodigd op de Triënnale van Ceramiek en Glas

De vierde editie van de Triënnale voor Ceramiek en Glas vindt plaats van 15 oktober tot 15 januari 2017. Tijdens elke editie worden twee landen en hun kunstenaars uitgenodigd om voor drie maanden samen te werken met Belgische ontwerpers. Dit jaar viel de eer te beurt aan Nederland en Polen! Niet minder dan 40 kunstenaars zullen aanwezig zijn, waaronder 11 Polen (bekijk de namen HIER).

De triënnale wordt georganiseerd door het World Crafts Council van Franstalig België (WCC-BF) waarvan de hoofdzetel zich bevindt in de Anciens Abattoirs van Bergen. Zoals bij elke editie heeft het WCC-BF een curator aangesteld per land. Voor Polen is dit Monika PATUSZYŃSKA.

Aan de vooravond van de opening zal de minister voor Cultuur een cheque van 2.500 euro uitreiken aan de winnaar van de wedstrijd voor de Triënnale.PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Anciens Abattoirs de Mons (Rue de la Trouille, 17/02 | toegang via Place de la Grande Pêcherie) – zie kaart
>>> 14 oktober 2016 – uitreiking van de prijs van de Triënnale
>>> 15 oktober 2016 > 15 januari 2017 | ma > di | 12u > 18u
>>> €3

Noteer eveneens dat ENDE Ceramics zal deelnemen aan de Europese Designmarkt POP & SHOP van 21 tot 23 oktober in DeMarkten in Brussel. Meer lezen HIER
Aanwezige Poolse kunstenaars
Adam ABEL | Monika GRYCKO | Antonina JOSZCZUK | Marta KLONOWSKA | Karina MARUSIŃSKA | Monika PATUSZYŃSKA | Aneta REGEL | Monika RUBANIUK | Stanisław SOBOTA | Kamila SZCZĘSNA | Małgorzata Et Ber WARLIKOWSKA

Adam ABEL
Adam Abel combineert videokunst en ceramiek. Zijn ceramische voorwerpen treden samen op met hun geanimeerde beelden. Op deze manier wordt er een specifieke context gecreëerd waarin men ze kan waarnemen. “De kijk op voorwerpen wordt zo ontdaan van het schild van permanentie en de zwaartekracht wordt vastgelegd op video en in een virtuele ruimte”, aldus de kunstenaar. Abel is tevens departementshoofd van interdisciplinaire activiteiten aan de faculteit ceramiek en glas van de Kunst- en Designacademie in Wrocław.

Monika GRYCKO 
Monika Grycko studeerde aan de faculteit beeldhouwkunst van de Academie voor Schone Kunsten in Warschau. Ze gebruikt beeldhouwkundige installaties als expressievorm. Er is een korte afstand tussen de dierlijke en menselijke natuur in haar werk en ze focust op de studie van het onderwerp in verhouding tot de omgeving. Ze laat zich niet opsluiten door materialen en gebruikt voor haar installaties ceramiek, botten van dieren en gevonden voorwerpen. Ze woont en werkt in Faenza in Italië.

Antonina JOSZCZUK
Antonina richt zich op contrasten. Haar interesseveld en creaties schommelen tussen het bekende en het onbekende, het tastbare en het efemere, licht en duisternis, wit en zwart. Ze maakt voorwerpen uit glas evenals installaties.
Ze werkt aan de faculteit van ceramiek en glas van haar alma mater, de Kunst- en Designacademie in Wrocław.

Marta KLONOWSKA 
Marta studeerde af aan de faculteit voor ceramiek en glas van de Kunst- en Designacademie in Wrocław. In haar werk gebruikt ze dierenthema’s die sinds eeuwenlang een belangrijk deel van de kunst vormen. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit schilderijen van grote meesters, pikt ze er de dieren uit en maakt ze hen tot de hoofdfiguren van haar werk.
Ze woont en werkt in Düsseldorf in Duitsland.

Karina MARUSIŃSKA
Karinas interesses reiken veel verder dan het materiaal zelf. Ze begon als designer, maar in haar laatste werken analyseert ze de toestand van de moderne maatschappij en de omliggende wereld. Haar kunst dreef weg van het product en zijn materiële, fysische vorm. In haar denken ‘volgt de Vorm de Gedachte’.
Ze werkt aan de faculteit van ceramiek en glas van haar alma mater, de Kunst- en Designacademie van Wrocław.

Monika PATUSZYŃSKA 
Monika studeerde af aan de faculteit van ceramiek en glas aan de Kunst- en Designacademie van Wrocław. Ze verkent en onderzoekt het vervaardigingsproces. Ze zoekt actief naar imperfecties en gelooft dat het de enige manier is om de ware aard van het materiaal bloot te leggen.

Aneta REGEL 
Aneta studeerde aan de faculteit beeldhouwkunst van de Academie voor Schone Kunsten in Gdańsk en de Royal College of Art in London.
Ze is gefascineerd door de vorm in de natuur en natuurlijke materialen. Ze onderzoekt de kwaliteit van materialen en zijn combinaties. Daarbij mixt ze natuurlijke en artificiële materialen. Ze woont en werkt in Londen.

Monika RUBANIUK
Monika studeerde aan de faculteit van ceramiek en glas aan de Kunst- en Designacademie van Wrocław.
Ze verwerpt het gebruik van kleur en is enkel geïnteresseerd in de vorm en de beeldhouwkundige vormen van glas. Haar inspiratie haalt ze in de vormen van de natuur dat ze omtovert tot beeldjes van glas. Ze is gefascineerd door de structuren van levende organismes.

Stanisław SOBOTA
Stanisław benut maximaal de intrinsieke eigenschappen van glas. In zijn werk legt hij de nadruk op wat glas allemaal te bieden heeft en speelt hij met kleur en licht. Hij verstand als geen ander de doorzichtelijkheid en de vorm.
Hij staat aan het hoofd van de studio voor glasdesign van de faculteit van ceramiek en glas aan de Kunst- en Designacademie van Wrocław.

Kamila SZCZĘSNA
Kamila studeerde aan de faculteit van ceramiek en glas aan de Kunst- en Designacademie van Wrocław, ondanks het feit dat ze meer beeldhouwster is. Ze werkt in alle maten van kleine werkstukjes tot grote installaties die een hele kamer opvullen. Ze gemaakt gebruik van stof en klei en het meest belangrijke: sensaties, gevoelens en tijd.
Ze woont en werkt in Galveston, in de Verendigde Staten.

Małgorzata Et Ber WARLIKOWSKA
Małgorzata studeerde af als grafisch kunstenaar. Ze doet de grenzen tussen haar kunstvormen vervagen zoals prints, ceramiek en schilderen. Ceramiek is vaak het canvas voor haar grafisch ontwerp. Haar hoofdthema zijn sociale problemen. Ze is een intelligente en gevoelige commentator en provocateur.
Ze staat aan het hoofd van de studio voor prints aan de faculteit grafische kunsten en mediakunst van de Kunst- en Designacademie van Wrocław.Links

Fotogalerij

van tot
Gepland Kunst