24.04.2017 Muziek

Uitzonderlijk recital van het Apollon Musagète Quartett

Het Apollon Musagète Quartett brengt in april een buitengewoon programma in de meest prestigieuze zalen van Europa: de Wigmore Hall in Londen, het Concertgebouw in Amsterdam en het Elbphilharmonie in Hamburg. Op 24 april 2017 houden ze halt in Brussel en zullen ze de fantastische akoestiek van Flagey laten weerklinken.

Op het programma: PUCCINIARENSKYSIBELIUS en GRIEG, vier componisten die heel weinig kamermuziek hebben gecomponeerd, maar die er wel heel hun genie in hebben gestoken. Het zijn dan ook sublieme stukjes die dit kwartet van internationaal kaliber zal spelen. Op de sombere en expressieve begrafenismuziek van Giacomo Puccini (Crisantemi, een werk geschreven op één nacht na de aankondiging van de dood van de graaf van Savoia) volgt de Scandinavische muziek van het enige strijkkwartet van Edvard Grieg (Strijkkwartet nr. 1 in g, op. 27 – lees meer HIER), en het bijzondere werk van Anton Arensky (Strijkkwartet nr 2 in a) zal voorafgaan aan het Andante Festivo van Jean Sibelius, een stuk dat oorsponkelijk gecomponeerd was als een strijkkwartet, maar vaak wordt gespeeld met orkest en pauken.
Een boeiende avond die u onder geen beding mag missen!PROGRAMMA
Giacomo Puccini, Crisantemi in cis
Anton Arensky, Strijkkwartet nr. 2 in a, op. 35
Jean Sibelius, Andante festivo
Edvard Grieg, Strijkkwartet nr. 1 in g, op. 27


PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> FlageyStudio 4 (Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel) – zie kaart
>>> maandag 24 april 2017 – 20u15
>>> 21 > 18
+++ online boxoffice
+++ op de website van FlageyApollon Musagete Quartett 
Het Poolse Apollon Musagete Quartett werd in 2006 gevormd te Wenen door Paweł Zalejski (viool), Bartosz Zachłod (viool), Piotr Szumieł (alt) et Piotr Skweres (cello). In 2008 bevestigden zij hun inmiddels stevige reputatie – die ze vooral in Oostenrijk en Italië hadden opgebouwd – met een Eerste prijs en 3 speciale Prijzen op het Internationaler Musikwettbewerb der ARD te München. 
De naam van het kwartet is afkomstig van Igor Stravinski’s ballet Apollo musagète (Apollo, de leider van de muzen) uit het jaar 1927-1928. In dit stuk danst de Griekse god Apollo met drie muzen: Calliope, muze van de poëzie, Polyhymnia, muze van de hymne en Terpsichore, muze van de dans. Geïnspireerd door het beeld van Apollo, de leider van de muzen, streeft het AMQ naar een samensmelting van de Kunsten.
Het AMQ put haar inspiratie niet alleen uit de muziek zelf, maar ook uit het samenpel met o.a. Peter Cropper, Anner Bylsma, Giulano Carmignola of Ferenz Rados. 
In 2009 is de eerste plaat van AMQ verschenen bij OEHMS Classics, met werken van Haydn, Szymanowski en Brahms.
Het Apollon Musagète Quartett had de eer om het JAAR WITOLD LUTOSŁAWSKI te openen in België met een opvoering van het Strijkkwartet van deze Poolse componist wiens honderste geboortedag we vieren. DeSingel kan het bevestigen: het aanhoren van het Strijkkwartet van Lutosławski is “een unieke belevenis, al was het maar omdat de muziek nooit hetzelfde klinkt. Lutosławski veroorlooft zijn strijkers namelijk vrijheden in de uitvoering van zijn noten, zodat de precieze verhouding tussen de vier instrumenten bij elke uitvoering anders is.” Om kracht bij te zetten aan hun eerbetoon heeft het Apollon Musagète Quartett een stukje gecomponeerd onder de voor zich sprekende titel Multitude in memoriam W. Lutoslawski.
+++ www.apollon-musagete.com

Gepland Muziek