25.04.2017 - 26.04.2017 Film

“Vechten voor geen Vaderland” van Bart Verstockt

Op dinsdag 25 april organiseert de Ambassade van de Republiek Polen in Brussel de vertoning van de documentaire Vechten voor geen Vaderland, 2004, van de Belgische regisseur Bart Verstockt. Na de film volgt er een gesprek met de regisseur. Na De voorstelling volgt er een gesprek met de regisseur en professor Pieter LAGROU (ULB).

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Ambassade van de Republiek Polen in Brussel (Galliërslaan 29, 1040 Brussel) – zie kaart
>>> dinsdag 25 april 2017 – 19u
>>> Gratis inkom – reservatie verplicht via bebruamb2@msz.gov.plVechten voor geen Vaderland (2004, 47′)
De historische documentaire Vechten voor geen Vaderland van Bart Verstockt brengt het unieke verhaal van de Poolse veteranen van de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. Met een tiental zijn ze nog in Vlaanderen. De overblijvers van een fier Pools vrijwilligersleger dat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de geallieerde troepen meehielp Europa te bevrijden. Vanop de Normandische stranden zetten ze een veldtocht in van 1.800 km, doorheen Frankrijk, België en Nederland om op 5 mei 1945 de capitulatie te aanvaarden in de Duitse havenstad Willemshaven.
Na de oorlog kwamen de Poolse soldaten al snel tot het besef dat hun vaderland niet was bevrijd. Op de Conferentie van Yalta waren de geallieerden immers overeengekomen dat er geen plaats was voor een vrij en onafhankelijk Polen in het naoorlogse Europa. Churchill en Roosevelt lieten Polen samen met andere Centraal-Europese landen achter onder het gezag van de communistische Sovjet-Unie.
Bedrogen en verbitterd weigerden de meeste veteranen terug te keren naar hun thuisland: zij waren ten oorlog getrokken omdat hun land bezet was en nu ze de oorlog hadden helpen winnen, was hun vaderland opnieuw bezet door een nieuwe vijand. Daar hadden zij niet voor gevochten! Deze Poolse soldaten werden staatsloos en zwierven uit over de hele wereld. Zo’n driehonderd van hen kwamen terecht in België.

In Vechten voor geen Vaderland vertellen tien Poolse veteranen – die na de oorlog kozen voor vrijwilllige ballingschap in België –  het dramatische verhaal van de oorlog en zijn gevolgen. Het is tegelijkertijd het aangrijpende verhaal van duizenden lotgenoten.

van tot
Gepland Film