16.11.2017 Geschiedenis, Muziek

Ignacy Jan Paderewski: Leven en Werk

Ignacy Jan Paderewski (1860-1941) was in zijn tijd de belichaming van virtuositeit op het pianoklavier en wist toeschouwers wereldwijd te fascineren. Daarnaast was hij ook een meer dan verdienstelijk componist, met een oeuvre dat zowel klassieke (sonates, concerto’s, variaties) als romantische (polonaises, fantasieën) werken en zelfs een opera (Manru) omvat, allen geschreven tussen 1876 en 1907.
Zijn verwoede Poolse pattriotisme bracht hem in de politiek terecht. Als groot vertegenwoordiger van de Poolse cultuur en onafhankelijkheid met internationale weerklank, wist Paderewski de kwestie van een herenigd Polen zelfs op het programma van de na-oorlogse onderhandelingen in Versailles te brengen. Hij tekende er als Poolse eerste minister uiteindelijk ook het gelijknamige verdrag.

+++ Kom meer te weten over Paderewski op Culture.pl (in het Engels)

Op 16 november wordt er een concert-lezing, gewijd aan muzikant en diplomaat Ignacy Jan PADEREWSKI, gegeven, met de Franse musicoloog en schrijver Didier VAN MOERE (ook de auteur van een artikel over de relatie tussen Artur Rubinstein en Karol Szymanowski in onze brochure over die laatste) en door de jonge maar getalenteerde pianist Łukasz KRUPIŃSKI, die zal spelen op de piano waar ook Paderewski in zijn tijd op speelde.

PROGRAMMA
Nocturne in Bes-majeur, Op. 16 nr. 4
Légende in As-majeur, Op. 16 nr. 1
Minuet in G-majeur, Op. 14 nr. 1
Chants du Voyageur, Op. 8: III. Melodie

De datum van deze concert-lezing is niet toevallig gekozen: op 16 november wordt namelijk herdacht dat Józef PIŁSUDSKI, dan net het staatshoofd van de nieuwe Poolse republiek geworden, op deze dag in 1918 de verschillende leiders wereldwijd op de hoogte bracht van de onafhankelijkheid van Polen. Deze dag wordt nu gevierd als Feestdag van het Poolse Diplomatiek Korps.

De tentoonstelling getiteld “Józef Piłsudski: a Polish and European Statesman” (Józef Piłsudski: een Pools en Europees Staatsman), die gepaard gaat met dit evenement, verschaft ons een dieper inzicht in het belang van Piłsudski voor het herwinnen van de Poolse onafhankelijkheid na 123 jaar betutteling van buitenlandse mogendheden. Piłsudski toonde zich een groot diplomaat, voorvechter van democratische waarden en verdediger van mensen- en burgerrechten.


PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Salon van de Poolse Ambassade in Brussel (Galliërslaan 29, 1040 Brussel) – zie kaart
>>> donderdag 16 november 2017 – 19u
>>> gratis toegang – gelieve uw komst te melden: bruxelles@instytutpolski.org (vóór 10 november 2017)


+++ De tentoonstelling zal te zien zijn van 16 november tot en met 12 december 2017Józef PIŁSUDSKI
Deze Poolse militair en staatsman was voor de Eerste Wereldoorlog al één van de belangrijkste figuren binnen de Poolse onafhankelijkheidsbeweging. Met zijn zogenaamde Poolse Legioenen richtte hij al een kader op voor de toekomstige gewapende troepen van het land en gedurende de Eerste Wereldoorlog zocht hij naarstig mee naar een politieke oplossing voor de Poolse kwestie. Het was dan ook Piłsudski die in 1918 de feitelijke onafhankelijkheid van de Poolse staat uitriep en als enige de autoriteit had om de leiding van staat en leger op zich te nemen.
Hoewel Piłsudski na een succesvolle strijd tegen de bolsjewieken maar sporadisch meer een belangrijke politieke functie opnam, bleef hij wel grote invloed uitoefenen op het bestuur tijdens zijn leven.
Ook na zijn dood bleef de invloed van Piłsudski niet te onderschatten en hij wordt dan ook tot op heden als de vader van het moderne Polen beschouwd.
Didier VAN MOERE
Na lange tijd aan de universtiteit bezig te zijn geweest met literatuur en muziek, besloot Van Moere om zich uiteindelijk toch volledig aan muziekonderzoek en -kritiek te wijden. Zijn interesse gaat daarbij uit naar muziek van de 18de eeuw in onze tijd. Hoewel hij zich hoofdzakelijk verdiept in hetgeen opera te bieden heeft, heeft Van Moere ook een grote passie voor Poolse muziek, en schreef hij zelfs een werk over Karol Szymanowski. Verder leverde hij al bijdrages aan meerdere muziektijdschriften, zoals “L’Avant-Scène Opéra”, “Concertonet” of “Diapason”.


Łukasz KRUPIŃSKI
Hij werd in 1992 geboren in Warschau en speelt al sinds zijn vijfde piano. Hij behaalde zijn diploma’s achtereenvolgens aan het muzieklyceum “Zenon Brzewski” en het Frédéric Chopin Conservatorium in Warschau (bij prof. Alicja Paleta-Bugaj en Konrad Skolarski). Momenteel volgt hij ook nog lessen bij Arie Vardi aan de “Hochschule für Musik, Theater und Median” in Hannover.
Doorheen zijn prille muzikale carrière heeft hij al enkele prestigieuze prijzen in de wacht weten slepen. Zo was hij in 2016 de winnaar van het “VII Concours International du Piano à Saint-Marin”. Datzelfde jaar was hij ook de enige Pool die de finale van de Internationale Pianowedstrijd Feruccio Busoni in Bolsano wist te behalen. In 2016 behoorde hij dan weer tot het selecte groepje pianisten in de halve finale van de Internationale Frédéric Chopinwedstrijd in Warschau.
In januari 2017 bracht hij zijn eerste album “Espressione” uit, waarop hij interpretaties brengt van Haydn, Chopin en Skrjabin.

Links

Gepland Geschiedenis >Muziek