23.11.2017 - 24.11.2017 Theater

East and Central European Modernity Rebuilding in Performing Arts

De conferentie Remembering 1918: East and Central European Modernity Rebuilding in Performing Arts, die wordt gehouden in La Bellone – het Huis van de Podiumkunsten op 23 en 24 november 2017, haalt zijn bestaansrecht uit de eeuwviering van de val van de Europese rijken en de daaruitvolgende creatie van de Centraal- en Oost-Europese natiestaten, wat gevierd wordt in 2018. De geboorte van deze nieuwe staten ging gepaard met de dubbele verantwoordelijkheid om zich enerzijds over de moderniteit te buigen en zich anderzijds ook een eigen identiteit aan te meten binnen het concert van een veelsoortig Europa. Er wordt dus intensief nagedacht over de vormen die ze meosten aannemen in de politiek, de maatschappij en de kunst.

De conferentie heeft tot doel dieper in te gaan op de noties van moderniteit en avant-garde en hun belichamingen in theaterdans en performance door middel van een dialoog tussen academici en kunstenaars, afkomstig uit Hongarije, Litouwen, Polen, de Tsjechische Republiek, Roemenië en Slowakije. De eerste groep (waaronder Dariusz KOSIŃSKIJustyna MICHALIK et Dorota WALCZAK-DELANOIS) zal er het meest recente onderzoek naar het thema van avant-garde in de podiumkunsten voorstellen.
De tweede groep (met onder meer Joanna LEŚNIEROWSKAMonika DROŻYŃSKAKatarzyna CHMIELEWSKA-JANKOWSKA et Jakub TRUSZKOWSKI) daarentegen zal verduidelijken hoe de vernieuwende gedachtenstromen (rond politiek, kunst en esthetiek), die ontstaan zijn aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, in hun huidig werk weerklinken.

Deze dialoog zal het vertrekpunt vormen voor een in situ performanceparcours, exclusief gecreëerd voor het gebouw van het Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel, dat zal worden voorgesteld op 27 mei 2018 in het kader van het project Remembering 1918 / European Dreams of Becoming Modern.
Meer info hierover volgt nog…

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> La Bellone – Het Huis van de Podiumkunsten (Vlaamsesteenweg 46, 1000 Brussel) – zie kaart
>>> donderdag 23 en vrijdag 24 november 2017 – 10 > 17u
>>> gratis toegang
>>> de conferentie zal uitsluitend in het Engels plaatsvindenPROGRAMMA
         23 november (sessie open voor het publiek)        

9u30 – ontvangst van de deelnemers
10u – officiële opening van de conferentie
Sarah FLOCK (Université Libre de Bruxelles, ULB)
Martina PECKOVA ČERNA (Arts and Theatre Institute Prague)
Jitka PANEK JURKOVA (Czech Centre Brussels)
Anna VONDRACEK (Paleis voor Schone Kunsten)

10u45 – BLOK I – First and Second Avant-Garde: Ruptures or Inspiration for todays’ theatre?

Moderator: Sarah FLOCK (ULB)

 • Dorota WALCZAK-DELANOIS (ULB): Dance Me to the End of My Poem: A Short Story of Synergy between Poets, Dancers and Painters in the Polish Interwar Period
 • Dagmar KROČANOVÁ (Comeniusuniversiteit, Bratislava, Slowakije: Between Appeal and Refusal: Notes on Slovak Literary and Theatre Avant-Garde in the Interwar Period
 • Martina MUSILOVÁ (Masarykuniversiteit, Brno, Tsjechië): As you make your bed so you must lie on it (Czech avant-garde in the period 1920s – 1950s)
 • Dariusz KOSIŃSKI (Theaterinstituut Zbigniew Raszewski, Warschau, Polen): Reclaimed Avant-garde

13u – lunch

14u15  – BLOK II – Artists Face the Avant-Garde (Presentations and personal statements of artists involved in the artistic creation for 2018

 • Miřenka ČECHOVÁ (danseres en toneelregisseuse, Tsjechië)
 • Stanislav DOBÁK (danser, Slowakije) 

Moderator: Martina PECKOVÁ ČERNÁ

Moderatoren: Edyta ZIELNIK en Anna GALAS-KOSIL

 • Farid FAIRUZ (Roemenië)
 • Agnia ŠEIJKO (Litouwen)
 • Boglarka BÖRCSÖK (Hongarije) 
 • Johanne SAUNIER en Ine CLAES (België)

Moderator: Iulia POPOVICI

         24 november (ochtend open voor publiek)       

10u – BLOK III – First and Second Avant-Garde: Ruptures or Inspiration for todays’ theatre? (na 1945)
Moderator: Karel VANHAESENBROUCK

 • Iulia POPOVICI (Kunstuniversiteit van Tîrgu Mureş/Márosvásárhely, Roemenië): Legacy of Romanian Avant-Garde
 • Judit GALÁCZ (ELTE University): The Hungarian Theatre Avant-Garde and the Green Donkey Theatre
 • Jitka PAVLIŠOVÁ (Tsjechië): Czech Dance Avant-Garde in the Context of Modern/Expressive Dance (R)evolution in Central Europe
 • Justyna MICHALIK (Instituut voor de Kunsten van de Poolse Academie voor de Wetenschap): Theater in un-obvious spaces – Cricot and Cricot 2

12u45 – lunch

14u30 – Discussie en voorbereiding van de projecten voor 2018 (privésessie)Monika DROŻYŃSKA
An artist, designer and initiator of collaborative projects presented in a public space, among others “The Point” (2004-2010), “Sew your cultural centre” (2008-2009), “Urban embroidery” (2010-2011). She participated in both individual and group exhibitions, among others at the Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art, Zachęta National Art Gallery (2010-2013), Łaźnia Centre for Contemporay Art, Gdańsk (2008), Kronika Centre for Contemporary Art, Bytom (2013, 2014), Grand Theatre – National Opera, Warsaw (2011), MOCAK Museum of Contemporary Art, Cracow (2010). Her works are in the collection of Bunkier Sztuki Gallery of Contemporary Art and National Museum in Cracow. She was a scholarship holder of the Ministry of Culture and National Heritage (2010) and the Visegrad Artist Residency Program (2012). She was a laureate of competitions Kulturysta of the Polish Radio Program 3 (2011) and Kulturalne Odloty of Gazeta Wyborcza (2008). Monika was also nominated to the award “Polityka” Passports (2012, 2013). She is a founder of the Hands of Gold Embroidery School for Ladies and Gentlemen and member of the collective Hands of Gold. Monika lives and works in Cracow.

prof. Dariusz KOSIŃSKI
A professor at the Performance Studies Department of the Jagiellonian University, Cracow, Poland. At the beginning of his career he researched the theory and history of 19th century acting, publishing two books on the subject and editing the series of source materials. Later he focused on the tradition he had called the Polish theatre of transformation, developed by the most important Polish artists from Adam Mickiewicz to Jerzy Grotowski. His main publications in the field are: “Polski teatr przemiany” (Wrocław 2007) i “Grotowski. Przewodnik” (Wrocław 2009). He is the author of the history of Polish theater and performances “Teatra polskie. Historie” (Warsaw 2010) – the book was also published in German and Chinese. From 2010 till the end of 2013 he was the programme director of the Grotowski Institute in Wrocław. He was the member of the editorial board of the Jerzy Grotowski collected texts, published in Polish in 2012. From 2014 he is the research director of the Zbigniew Raszewski Theatre Institute in Warsaw. His latest publications include a book on the performances after the cathastrophy of the presidential plane in Smolensk (Teatra polskie. Rok katastrofy, Warsaw 2013), a monography of the early performances by Jerzy Grotowski (“Grotowski. Profanacje”, Wrocław 2015) and the collection of essays on performance studies (“Performatyka. W(y)prowadzenia”, Cracow 2016).

Joanna LEŚNIEROWSKA
A dramaturge, dance curator and performance maker. She published on dance for major Polish theatre papers and lectured on Polish choreography in universities in Poland (Poznań and Cracow) and at numerous conferences abroad; since 2004 she runs performative program of Art Stations Foundation (www.artstationsfoundation.pl) in Poznań (known as Old Brewery New Dance Programme) which presents the latest achievements in contemporary choreography and strongly supports choreographic development of Polish artists. In years 2011-2014 Lesnierowska was a member of Advisory Board for Music and Dance Institute in Warsaw. Parallel to her curatorial work, Joanna developed practice as an artistic coach to young choreographers and as a dramaturge and light designer to a number of Polish and international artists, including Janusz Orlik, Renata Piotrowska, Anna Nowicka, Arkadi Zaides, Lia Haraki, Jurij Konjar and Márta Ladjánszki. In 2003-2008 Joanna was coruning a dance collective and association Towarzystwo Gimnastyczne within which she co-created and toured three choreographic works. Since 2011 she creates also her own works (“reconstruction”, 2011; “…(rooms by the sea)”, 2014; “Leavening”, 2016; “blur”, 2017). For co-creation of a solo “Insight” (together with Janusz Orlik), in a frame of Polish Dance Platform 2014 she received the Polish Minister of Culture’s award for best choreography.

Justyna MICHALIK
a PhD student at the Institute of Art of the Polish Academy of Sciences, co-editor of numerous books and exhibition catalogues published on the occasion of exhibitions organized by the Centre for the Documentation of the Art of Tadeusz Kantor “Cricoteka” in Cracow. Author of the book “Idea bardzo konsekwentna. Happening i Teatr Happeningowy Tadeusza Kantora” (Cracow, 2015). Member of Theatre Researchers Forum – a collective which promotes democratization of the discourse on theatre.

Jakub TRUSZKOWSKI
Jakub Truszkowski started his dance training in 1987 at the State Ballet School in Gdansk, where he obtained his degree in 1996. Between 1994 and 1996, as a student he performed in several classical pieces at the Opera House of Gdansk. In 1996 he was admitted to Anne Teresa De Keersmaeker’s contemporarry dance school P.A.R.T.S. After graduating in 1999 he joined the company Rosas where between 2000-2006 and 2010-2016, he performed in Drumming, Mozart / Concert Arias, Grosse Fuge and Mikrokosmos and participating to the creation of In Real Time, Rain, April Me, Repertory Evening XX, Bitches Brew / Tacoma Narrows and Kassandra. In 2007 he joined the company Les Ballets C de la B, dancing in Import Export and Ashes.
Between 2013-2015 he was a program coordinator at P.A.R.T.S. He is a guest teacher at P.A.R.T.S. And several other places including De Theaterschool / Amsterdam and The Folkwang University of the Arts / Essen, Springboard / Montreal and Rosas dance company.
As a rehearsal director, he staged Rosas repertory at P.A.R.T.S., Opéra de Lyon, Opéra de Paris, Gothemburg Opera and Companhia Nacional de Bailado of Portugal.
His personal creations include: Solo For The Projector, Bodyscapes, Walking Duet, Memory Reset, White Noise, Dzisiaj Wszystko.
He is a co-founder and a performer at The House of Bertha dance collective in Brussels.

Dorota WALCZAK-DELANOIS, PhD
A lecturer at the ULB, responsible for Polish language and culture who has authored several books on poetry, especially the Polish avant-garde. She serves on numerous editorial and academic boards, and on the Wisława Szymborska Award jury. Besides being a painter and poet, she is also a great lover of dancing.

Fotogalerij

 
van tot
Gepland Theater