23.10.2018 Geschiedenis

Activiteiten van de Groep van Bern tijdens WOII

Deze conferentie, gegeven door Jakub KUMOCH, zal in het teken staan van de activiteiten van wat nu gekend staat als de Groep van Bern. De leden van deze groep wisten tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van duizenden Europese Joden te redden door hen van Latijns-Amerikaanse paspoorten te voorzien. De groep bestond uit vier Poolse diplomaten in Zwitserland: de ambassadeur Aleksander ŁADOŚ, die de leiding over de groep had, zijn rechterhand Stefan RYNIEWICZ, de consul Konstanty ROKICKI en diplomaat Juliusz KÜHL, alsook vertegenwoordigers van Joodse organisaties: Abraham SILBERSCHEIN en Chaim EISS.

Het aantal vervalste paspoorten wordt op 1056 geschat, en aangezien elk document voor één of meer personen gericht was, zouden ongeveer 2100 personen hiervan hebben kunnen gebruik maken. Er bevinden zich ook duizenden namen op lijsten die de Paraguyaanse nationaliteit bevestigen, zonder de noodzaak om het met een paspoort te moeten aantonen. De Groep van Bern leverde ook Poolse cijfers aan Joodse organisaties, dankzij dewelke er informatie over over de toestand in Polen en de holocaust kon worden doorgegeven aan Joden in Amerika.

Meer informatie over de Groep van Bern bevindt zich op de Wikipediapagina, die door een groep onderzoekers geschreven werd: https://en.wikipedia.org/wiki/Bernese_GroupPRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Salon van de Poolse Ambassade in Brussel (Galliërslaan 29, 1040 Brussel) – zie kaart
>>> dinsdag 23 oktober 2018 – 19u
>>> gratis toegang
>>> Verplichte registratie op het adres: bruxelles@instytutpolski.org
Beperkt aantal plaatsen. Gelieve een identiteitsbewijs bij de hand te hebben.

Conferentie uitsluitend in het FransDr Jakub KUMOCH, de huidige ambassadeur van de Republiek Polen in de Zwitserse Bondsstaat, studeerde aan de Jagielloonse universiteit waarbij hij zijn diploma Europese studies, orientalisme en politieke wetenschappen behaalde. Expert in internationale betrekkingen binnen de EU en doctor in sociale wetenschappen aan diezelfde universiteit. Sinds 2015 maakt hij deel uit van de Afdeling Buitenlandse Zaken van de Poolse Nationale Ontwikkelingsraad. Voorheen was hij onder andere al werkzaam aan het Centrum voor Oosterse Studies, aan het Poolse Instituut voor Internationale Aangelegenheden en bij de denktank Sobieski. Hij spreekt vlot Frans, Engels, Kroatisch, Spaans en Russisch. Daarnaast kent hij ook nog Duits, Turks, Oekraïens en Arabisch.

Gepland Geschiedenis