16.11.2018 - 17.11.2018 Geschiedenis

Moderniteit en het nieuwe Polen: Gdynia en Lviv Lezing door Andrzej SZCZERSKI in het kader van de conferentie “Building New States and Cities” | BOZAR (Brussel)

De tweedaagse internationale conferentie moet een nieuw licht werpen op de recente kennis en stelt zich de vraag hoe de geschiedenis van verschillende post-WOI steden, waarvan de bouw diende om de verwoesting van de oorlog te verwerken en vanuit de wens om de steden te moderniseren en nieuwe nationale visies naar het straatbeeld te vertalen, vandaag geschreven zou kunnen worden, zonder te vervallen in nationalistische discoursen of radicale experimenten. Nationalisme noch modernisme waren unieke drijfveren voor de ontwikkeling van deze diverse, maar onderling verbonden plaatsen. Welke andere, minder bekende krachten hebben de steden van het interbellum naar hun hand gezet in Centraal-, Oost- en Zuidoost-Europa? Welke rol speelde het imperialistische nalatenschap in de verschillende gevallen? Welke rol is er voor nieuwe technologieën, materialen en infrastructuren weggelegd? Hoe hebben immateriële praktijken die we uit het verleden hebben geërfd en de intrede van nieuwe voorwerpen in ons dagelijkse leven bijgedragen tot een nieuwe nationale vorm?

Een van de sprekers op deze internationale conferentie is de Poolse kunsthistoricus professor Andrzej SZCZERSKI. Op zaterdag 17 november om 14u zal hij een lezing geven getiteld “Modernity and the New Poland: the cases of Gdynia and Lviv”.PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Paleis voor Schone Kunsten BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel), Bertouille Rotonde – zie kaart
>>> vrijdag 16 november 2018 – 11u 20u
>>> zaterdag 17 november 2018 – 11u > 18u30
>>> 12€ (twee dagen) | 8 (één dag) (tickets zijn online verkrijgbaar)

+++ Het volledige programma van deze conferentie is raadpleegbaar op de site van het Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel.Andrzej SZCZERSKI is als kunsthistoricus verbonden aan en doceert op het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Jagielloonse Universiteit in Krakau. Als gastdocent werd hij reeds verwelkomd op de Goethe Universiteit in Frankfurt en de St Andrews Universiteit in Schotland. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in Polen en Centraal-Europa en onder zijn uitgegeven boeken bevinden zich Modernizations. The Art and Architecture in the New States of Central-Eastern Europe 1918-1939 (2010) en Four modernities. Texts about Polish art and architecture in the 20th century (2015). Hij was reeds curator voor de volgende tentoonstellingen: Modernizations 1918-1939. The Future Perfect (2010) in het Muzeum Sztuki in Łódź, Symbolism in Poland and Britain (2009) in het Tate Britain in Londen, The Power of Fantasy. Modern and Contemporary Art from Poland (2011) in BOZAR in Brussel, #heritage (2017-18) in het Nationaal Museum in Krakau.

 

Links

Fotogalerij

van tot
Gepland Geschiedenis