18.11.2018 Muziek

Recital door Tomasz RITTER, laureaat van het Chopinconcours 2018

De Pool Tomasz RITTER, 23 jaar, laureaat van de eerste prijs van het nieuwe Internationale Chopinconcours op Historische Instrumenten dat in Warschau plaatsvond van 2 tot 14 september, zal 18 november 2018 optreden in het Paleis voor de Schone Kunsten (BOZAR) met een programma dat 100 % Chopin is.

Uitvoeringen van werken op historische instrumenten kunnen tegenwoordig op veel interesse rekenen, zeker in België. Door het oorspronkelijke geluid en mechaniek van de piano’s uit de 19de eeuw te laten weerklinken, kan de muziek van Chopin op deze instrumenten zijn unieke klemtonen en harmonieën terugvinden, die het grotendeels verliest op de hedendaagse instrumenten.
Dertig deelnemers uit 9 landen namen deel aan deze speciale variant van het Chopinconcours. De tweede prijs eindigde in een ex-aequo voor de Japanner Naruhiko KAWAGUCHI en en de Poolse Aleksandra ŚWIGUT, met gevolgd door de Pool Krzysztof KSIĄŻEK, de Rus Dmitri ABLOGUINE en de Fransman Antoine DE GROLEE.
De wedstrijd, georganiseerd door het Nationaal Instituut Frederik Chopin, is in feite het kleine broertje van de het grote Internationale Frederik Chopin Pianoconcours, dat in 1927 voor de eerste maal in Warschau plaatsvond.

Dat project is HIER terug te vinden.PROGRAMMA
Polonaise in g klein, op. posth., Frédéric Chopin
2 Polonaises, op. 26, Frédéric Chopin
4 Mazurkas, op. 33, Frédéric Chopin
Nocturne, op. 48/1, Frédéric Chopin
Etude nr. 5, op. 25, Frédéric Chopin
Ballade nr. 4, op. 52, Frédéric Chopin

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Paleis voor de Schone Kunsten BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel), Henry Le Bœufzaal – zie kaart
>>> Zondag 18 november 2018 – 11u
>>> 12€ (tickets zijn online verkrijgbaar)

+++ Op de site van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel


Van 4 tot 6 maart 2018, organiseerde het Poolse Instituut in Brussel, in samenwerking met het Conservatoire Royal de Bruxelles, het Koninklijk Conservatorium Brussel en het Frederik Chopininstituut in Warschau, een concert met werk van Chopin op historische piano’s, voorbereidende workshops op het concours en conferenties.

Tomasz RITTER heeft eerder al in België opgetreden in 2013, toen hij slechts 18 jaar was, op de 11de editie van het festival Pianotune. Het Pools Instituut was toen één van de partners. Dat evenement kan je HIER terugvinden.Concert georganiseerd in het kader van The Centenary of Regaining Independence of the Republic of Poland.
Coproductie: Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel (BOZAR).

 

Links

Fotogalerij

Gepland Muziek