25.11.2018 Muziek

Concert van het Apollon Musagète Quartett

Het door het publiek erg gesmaakte Apollon Musagète treedt regelmatig op in het Brusselse Paleis voor de Schone Kunsten. Geselecteerd als ECHO Rising Star in 2010, vervolgens verkozen tot BBC New Generation Artist in 2012 vooraleer ze in 2014 een Borletti-Buitoni Trust Award ontvangst namen, betreedt het kwartet als enkele jaren de planken in de grootste zalen wereldwijd. Dit keer zullen ze hun talent tentoonspreiden aan de hand van een programma dat eerst een hommage brengt aan de emblematische componist van de Renaissance, WACŁAW VAN SZAMOTUŁY, gevolgd door het bekende Dissonance van Wolfgang Amadeus MOZART, om vervolgens, – in dialoog met het Meccore String Quartet- bij het eerste strijkkwartet van Karol SZYMANOWSKI, de emblematische modernistische Poolse componist uit het interbellum, te belanden.PROGRAMMA
C’est déjà le crépuscule, Wacław z Szamotuł
Strijkkwartet n° 19, KV 465, “Dissonances”, Wolfgang Amadeus Mozart
Strijkkwartet n° 1, op. 37, Karol Szymanowski

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Paleis voor de Schone Kunsten BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel), Henry Le Boeufzaal – zie kaart
>>> 25 november 2018 – 15u
>>> 12€ (tickets zijn online verkrijgbaar)

+++ Op de site van het Paleis voor de Schone Kunsten in BrusselApollon Musagète Quartett 
Het kwartet werd opgericht in Wenen in 2006 door vier Polen: Paweł Zalejski (viool), Bartosz Zachłod (viool), Piotr Szumieł (altviool) en Piotr Skweres (cello).
Achter hun naam schuilt een eerbetoon aan een ballet van Igor Stravinski uit het jaar 1927-1928 waarin de god Apollo danst met drie muzes die de poëzie, hymne en dans voorstellen. Geïnspireerd door het beeld van Apollo, de leider van de muzen, streeft het Apollon Musagete Quartett naar een samensmelting van de Kunsten. In 2008 werd hun reputatie bevestigd door een Eerste Prijs en drie Speciale Prijzen op het ARD Musikwettbewerb in Munchen. Deze beloning werd toegevoegd aan een reeds indrukwekkend palmares, opgebouwd in vooral Oostenrijk en Italië, waar ze met succes optraden. Ze waren ook te zien in de Wigmore Hall in Londen en in de Philharmonie van Berlijn. De groep put haar inspiratie niet alleen uit de muziek zelf, maar ook uit het samenspel met o.a. Peter Cropper, Anner Bylsma, Giulano Carmignola of Ferenz Rados. In Polen geniet het kwartet de steun van het Ministerie van Cultuur en van het Nationale Poolse Patrimonium.
In 2009 is de eerste plaat van Apollon Musagete Quartett verschenen bij OEHMS Classics, met werken van Haydn, Szymanowski en Brahms. Het kwartet deinst er niet voor terug om andere paden dan die van de klassieke muziek te bewandelen: ze zijn namelijk te horen op het laatste album van Tori Amos met titel Night of Hunters.

In 2013 had het Apollon Musagète Quartett de eer om het startschot te geven voor het JAAR VAN WITOLD LUTOSŁAWSKI, wiens honderste geboortedag gevierd werd, met een uitvoering van het Strijkkwartet. Concertzaal DeSingel benadrukt dat he beluisteren van Lutosławski’s Strijkkwartet een “buitengewone ervaring is, niet in het minst omdat muziek bij elke uitvoering verschillend is. En inderdaad, Lutosławski geeft aan zijn musici zo’n vrijheid dat voor elke versie en bij elke interpretatie het evenwicht tussen de vier instrumenten steeds anders ligt.”  Om deze hommage nog extra te benadrukken, schreef het Apollon Musagète Quartett een origineel werk met de titel Multitude in memoriam W. Lutoslawski.

Het Apollon Musagète Quartet trad al meermaals op in België:
– Flagey (Brussel), 24 april 2017 (Puccini, Arensky, Sibelius, Grieg) – zie onze site
– deSingel (Antwerpen), 2 februari 2013 (Mendelssohn-Bartholdy, Janáček, Lutoslawski, Apollon Musagète Quartett) – zie onze site
– Handelsbeurs Concertzaal (Gent), 17 januari 2012 (Mendelssohn, Stravinski, Prokofiev, Chostakovitch) – zie onze site 
– Paleis voor de Schone Kunsten (Bozar, Brussel), 16 januari 2018 (Schubert, ter Veldhuis) – zie onze site Concert georganiseerd in het kader van The Centenary of Regaining Independence of the Republic of Poland.
Coproductie: Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (BOZAR).

Links

Gepland Muziek