1.12.2018 - 8.12.2018 Film

Polen in de kijker op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

Naar goede jaarlijkse gewoonte kunnen ook dit jaar filmliefhebbers hun hartje weer ophalen en nieuw of reeds bevestigd (inter)nationaal talent ontdekken op de 24ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven. Dit jaar is het echter wel een erg speciale editie, want het land in focus is Polen en dus wordt de Poolse kortfilm in de kijker gezet gedurende het festival!

In de week van 1 tot en met 8 december 2018 zal je zo in Kunstencentrum STUK kunnen gaan kijken naar twee zorgvuldig gekozen Poolse kortfilmcompilaties en een filmconcert van het uitstekende duo SzaZa. Maar er is meer: een Virtual Reality film over de Opstand van Warschau, een Augmented Reality tentoonstelling op het binnenplein van het STUK, en een paar van de beste recente Poolse kortfilms dingen ook mee in de Europese competitie!

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Kunstencentrum STUK (Naamsestraat 96, 3000 Leuven) – zie kaart
>>> Zaterdag 1 december > zaterdag 8 december 2018
>>> €8,5 | €7
>>> Raadpleeg het volledige programma van het festival op de sitePOOLSE KORTFILMCOMPILATIES
Onder de wervende titel Hola Poland presenteert het Kortfilmfestival twee compilaties, waarin je de beste Poolse kortfilms van de afgelopen jaren kan ontdekken. De compilaties – vijf films elk – vormen een ideale inleiding tot de Poolse kortfilm en zijn een mix van animatie, ficite en docu. 

>>> Hola Poland 1 wordt vertoond op zondag 2/12woensdag 5/12 en donderdag 6/12
>>> Hola Poland 2 wordt vertoond op dinsdag 4/12vrijdag 7/12 en zaterdag 8/12


FILMCONCERT SZAZA
SzaZa, het creatieve geesteskind van de multidisciplinaire multi-instrumentalisten Paweł SZAMBURSKI en Patryk ZAKROCKI, speurt al enkele jaren de grenzen tussen film en muziek af. En met resultaat: hun filmconcerten zijn erg populair in Polen, en nu komen ze dus ook naar België! Op het Kortfilmfestival zullen ze hun kunnen tonen en live improviseren bij de vroegste kortfilms van niemand minder dan Roman POLAŃSKI!

>>> Zaterdag 8 december, om 17u00 in de Labozaal
>>> Ontdek HIER de films op het programma


OVERIGE FILMS EN ACTIVITEITEN
Er vallen niet enkel Poolse kortfilms te ontdekken in de twee compilaties! Er dingen er namelijk ook enkele mee naar de hoofdprijs in de Europese competitie: Heimat van Emi BUCHWALD en Arrival van Justyna PELC.

Verder kan je tijdens de Virtual Reality-compilatie meegevoerd worden naar het Warschau van tijdens de opstand in 1944, met Tomasz DOBOSZ’ Warsaw Uprising.

En, onderweg naar al het moois dat het Kortfilmfestival dit jaar te bieden heeft, kan je onmogelijk langs de Augmented Reality-tentoonstelling op het binnenplein van het STUK heen – met behulp van de Leuven AR applicatie breng je de illustraties en animatiewerken van Poolse kunstenaars zo tot leven! 


Internationaal Kortfilmfestival
Op zaterdag 1 december start de 24ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Zoals de traditie voorschrijft staat dit filmfeest in het teken van ontdekkingen en verrassingen, van creativiteit en nieuw talent. Op 7 dagen tijd zullen meer dan 220 films vertoond worden, verdeeld over verschillende programma’s. De Vlaamse en Europese competitie zijn van oudsher zowat het koninginnenummer van het festival doordat hier de prijzen te winnen vallen. Dit jaar is er dus speciaal aandacht voor kortfilms uit Polen. Het Kortfilmfestival is officieel een Oscar Qualifying festival is en de winnaars van de juryprijzen zijn meteen zeker van een plaats op de longlist voor de Oscars van 2018!

+++ http://www.kortfilmfestival.be/

from to
Scheduled Film