14.06.2019 Film, Programma

“300 mil do nieba” met Cezary Harasimowicz

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de verkiezingen in Polen op 4 juni 1989 organiseren BEKAP en het Pools Instituut een vertoning van 300 mil do nieba (300 miles to heaven), een film van Marcin Dejczer over het verlangen naar vrijheid.

W-halll

Synopsis
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1985 wanneer twee jonge Polen, een tiener en zijn kleine broer, ontsnapten uit het communistische Polen door zich te verstoppen onder een vrachtwagen die hen helemaal naar Zweden bracht. 

300 mil do nieba won de eerste prijs op de European Film Awards in 1989.

De vertoning wordt gevolgd door een discussie en Q&A in bijzijn van filmmaker Cezary Harasimowicz, gemodereerd door Thibault Deleixhe. Nadien nodigen we u van harte uit voor een hapje en een drankje.

Over Cezary Harasimowicz
Screenwriter, actor. After graduating from secondary music school, he studied art history at the Cortauld Institute of Art in London and Polish at the Catholic University of Lublin. In 1980 he graduated from the Acting School at the Polski Theater in Wrocław, after which for four years he performed on the stage of this theater. In 1986, he became a graduate of the Higher Professional Screenwriting Study at the National Film, Television and Theater School in Łódź. He is the author of scenarios and dialogues for many films, played the main role in Wiesław Saniewski’s “Season for pheasant”, recently also proved to be a playwright (his drama “Ten floors” took first place in the competition announced by the Polish Television, and in March 2000 he became published in the monthly “Dialog.” Cezary Harasimowicz is a member of the Polish Screenwriters’ Guild – an association so exclusive that it is almost unknown. He is known for Bandyta (1997), 300 Miles to Heaven (1989) and Keep Away from the Window (2000). He is married to Grazyna Wolszczak.

Over Thibault Deleixhe
Graduate of Slavistics from the Université Libre de Bruxelles in 2009. He has worked as Project Manager and Screenwriter for Tempora / Museum of Europe. He supervised the creation of the Permanent Exhibition Route of the World War II Museum in Gdansk and the Interactive Center of the Cathedral Island in Poznan from 2010 to 2013. Since 2013, he is a researcher in History of Central European Literature at the National Institute of Oriental Languages and Civilizations (Inalco) in Paris.

Over BEKAP
The Brussels Club of Polish Women is a cultural-educational association established in 2011 that brings together Polish women living in Belgium. Aneta Górnicka-Boratyńska, writer, journalist, literary critic, the author of the books about history of women’s emancipation is the founder and the president of the cultural-educational association – the Brussels Club of Polish Women.

De Brusselse Club van Poolse Vrouwen is een cultureel-educatieve vereniging opgericht in 2011 en verenigt Poolse vrouwen die in België wonen. Aneta Górnicka-Boratyńska, schrijver, journalist, literair criticus, de auteur van de boeken over de geschiedenis van de vrouwenemancipatie is de oprichter en de voorzitter van de cultureel-educatieve vereniging – de Brussels Club of Polish Women.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Wanneer: vrijdag 14 juni 2019 om 18u30
>>> Waar: W-halll, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Brussel – kaart
>>> Taal: Pools met Engelse ondertiteling
>>> Prijs: 10 euro
>>> Inschrijving (beperkte plaatsen!):  300mil@bekap.be

Links

BEKAP ASBL

Fotogalerij

Scheduled Film Programma