23.06.2019 - 13.10.2019 Kunst, Programma

Design on air | Oskar Zięta in het Grand-Hornu

Centre d’innovation et de design au Grand-Hornu

Meubelontwerpen van de Poolse architect Oskar Zięta zullen deel uitmaken van de tentoonstelling Design on Air” in het Centre d’innovation et de design au Grand-Hornu van 23 juni tot en met 13 oktober 2019. 

Over “Design on air”
Onzichtbaar, ontastbaar, immaterieel. Maar ook overal aanwezig en vitaal. Er is geen leven op aarde mogelijk zonder lucht. Van de vier elementen is lucht tegelijk het onwezenlijkste én het wezenlijkste. Die ambivalentie uit zich ook in onze taal: we halen de neus op voor gebakken lucht, we bouwen luchtkastelen, we snakken naar lucht.

Lucht is – vooralsnog – gratis en van iedereen, maar in het antropoceen wordt hij ook steeds meer een bedreigd en te beschermen goed. Wat doen designers eraan? Hoe gaan ze om met lucht? Wat betekent lucht voor hen? En waarom wordt design eigenlijk zo vaak vergeleken met lucht?

Deze tentoonstelling bekijkt het thema lucht vanuit verschillende designinvalshoeken. Van lucht als opblaasmateriaal tot pogingen om het luchtruim te veroveren. Van luchtventilatie tot luchtzuivering. Van concrete designobjecten tot speculatieve designscenario’s. Want net zoals lucht een mengsel van gassen is, zo is ook design gemengd, meervoudig, tamelijk ongrijpbaar en… vitaal.

Over Oskar Zięta 
Oskar Zięta – architect, stichter en directeur van Zieta Prozessdesign. Zięta is geboren in 1975 en studeerde aan de Zwitserse Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich, waar hij nadien ook aan de slag mocht als onderzoeksassistent in het CAAD departement – Computer Aided Architectural Design. Oskar Zięta heeft een reeks prijzen op zijn naam staan waaronder de AUDI – Mentor-Price 2011, het Red Dot Award 2008, het DMY Award for Innovation in production process 2008, de YDMI 2008, de German Design Council Prize 2009, het Forum Aid Awards 2009, technology Award – Materialica 2009, de MUST HAVE Design Łódz 2011 en was genomineerd voor de “Schweizer Design Preis” en “Dobry Wzór” in 2009. The Wire Magazine spreekt over zijn ontwerpen als “de meubels van de toekomst”. Zijn ontwerpen hebben hun weg gevonden naar wereldberoemde kunstcollecties waaronder die van het Centre Pompidou in Parijs, de Pinakothek der Moderne in Munchen, het Zurich Design Museum and het Baden State Museum in Karlsruhe. Zelf beschrijft hij zijn ontwerpattitude met het woord “Prozessdesign”, een term dat hij ook in gebruik nam als naam voor zijn twee designstudio’s in Wrocław en in Zurich.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Waar: Site du Grand-Hornu, Rue Sainte-Louise 82, 7301 Hornu – kaart
>>> Wanneer: 23 juni – 13 oktober 2019
>>> Tickets: € 10 (standaard) / € 6 (korting) 
>>> Meer informatie hier

Links

Design on Air – Le Grand-Hornu

Fotogalerij

from to
Scheduled Kunst Programma