7.07.2019 Film, Kunst

Filmvoorstelling “Roman Opałka: une vie, une œuvre”

Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée, La Louvière

“Roman Opałka: une vie, une œuvre” (2012), een documentaire van Andrzej Sapija wordt vertoond op 4 en 5 mei en op 7 juli 2019 in het Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée van La Louvière ter gelegendheid van de tentoonstelling “Bientôt déjà hier. Métamorphoses et écoulement du temps” die er van 29 maart tot en met 8 september 2019 te bezoeken is.


Over de documentaire
In deze documentaire dompelt Andrzej Sapija ons onder in het mysterieuze oeuvre van de Poolse conceptuele schilder Roman Opałka, die zijn carrière heeft besteed aan de analyse van het concept van tijd en de onomkeerbaarheid van deze laatste.

Van 1965 tot 2011 maakte Opałka schilderijen waarop hij nummers in stijgende volgorde noteerde, beginnend bij nummer 1. Met zijn laatste werk bereikte hij het nummer 5 607 249. Opałka ging zeer methodisch te werk: hij maakte zo vijf schilderijen per jaar, steeds met dezelfde afmetingen, waarop hij in het wit op een zwarte achtergrond schilderde en steeds 1% witte verf toevoegde per nieuw schilderij.  Naast dit meesterwerk maakte Opałka ook een uitgebreid fotografisch zelfportret, waarvoor hij dagelijks een identieke foto van zichzelf nam om te getuigen van zijn veroudering en de meedogenloze effecten van de tijd.

Zijn œuvre, een van de meest radicale werken uit de hedendaagse kunstgeschiedenis, wordt op meesterlijke wijze gedocumenteerd door Andrzej Sapija.


Over Andrzej Sapija
Filmregisseur Andrzej Sapija studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van zijn thuisstad Wrocław (Polen) en volgde een opleiding regie aan de filmschool van Łódź. Hij is ook filmproducent en geeft les aan de Filmschool van Łódź en de universiteit van Warschau. Hij heeft zijn internationale faam te danken aan biografiën van o.a. Poolse kunstenaar Tadeusz Kantor en Poolse schrijver en dichter Tadeusz Rózewicz.


Over Roman Opałka (1931-2011)
Roman Opałka is geboren op 27 augustus 1931 in Hocquincourt (Frankrijk) van Poolse ouders. Hij studeert aan de Academies voor Schone Kunsten van Łódź en Warschau. Ondanks zijn succes als conceptueel kunstenaar in Polen in de jaren 1960 besluit Opałka terug te keren naar Frankrijk in 1977, waar hij in 1985 de nationaliteit verkrijgt. De laatste decennia van zijn leven reist hij bitterweinig en werkt hij obsessief verder aan zijn eindeloze series. Opałka sterft op 6 augustus 2011 in Rome (Italië). Zijn werk maakt vandaag deel uit van internationale topcollecties zoals die van het Museum of Modern Art in New York, de Peggy Guggenheim Collection in Venetië, het Muzeum Sztuki van Łódź of nog het Centre Pompidou in Parijs.


PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Waar: Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée, rue des Amours 10, 7100 La Louvière – kaart
>>> Wanneer: 4 en 5 mei 2019 om 11u / 7 juli 2019 om 17u
>>> Tickets: € 3
>>> Meer informatie hier

Scheduled Film Kunst