14.09.2019 Geschiedenis

Liberation Ride – Eerbetoon aan generaal Maczek

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Vlaanderen door de Poolse troepen van generaal Stanisław Maczek, worden op 14 september 2019 vanuit Tielt meerdere fietstochten georganiseerd. 

Historische achtergrond
De bevrijding van Vlaanderen door Eerste Pantserdivisie van Polen in 1944, onder leiding van generaal Stanisław Maczek, betekende voor onze contreien het einde van de Tweede Wereldoorlog. De tocht van de Poolse bevrijders wordt in september in herinnering gebracht via twee begeleide fietstochten (voor meer geoefende fietsers) en twee knooppuntenroutes (voor recreanten en gezinnen met kinderen) die allemaal starten vanuit en eindigen in het West-Vlaamse Tielt. 

Het doel van de Liberation Ride is dubbel”,  verklaart de Poolse ambassade. “Enerzijds willen we de nadruk leggen op de bevrijding van Vlaanderen door generaal Stanisław Maczek en zijn troepen. Anderszijds vieren we ook de 100ste verjaardag van de Pools-Belgische diplomatieke relaties.

Rijdens langs de lieux de mémoire – twee groepsritten
Groepsrit 1 (120 km)
150 fietsers kunnen zich vooraf inschrijven om deel uit te maken van een eerste peloton van 150 (geoefende) fietsers die de zuidelijke route tot Poperinge fietsen. De route is zo’n 120 km lang en het peloton moet onder andere over de Kemmelberg en passeert onder andere langs KOERS, het vernieuwde wielermuseum in Roeselare dat – niet toevallig – op het Polenplein ligt. De groepsrit wordt begeleid door motoren die voor de veiligheid instaan en door gidsen van Grinta!. Elke deelnemer ontvangt een stuurbordje, een wielershirt (maat opgeven bij inschrijving!), een giftbag en een lunch achteraf! 

Groepsrit 2 (80 km)
150 fietsers kunnen zich vooraf inschrijven om deel uit te maken van een tweede peloton van 150 fietsers die de noordelijke route in de richting van Gent en dan tot keerpunt Adegem fietsen. De route is zo’n 80 km lang en het traject doet enkele lieux de mémoire van de Poolse bevrijdingsgroute aan. De groepsrit wordt begeleid door motoren die voor de veiligheid instaan en door gidsen van Grinta!. Elke deelnemer ontvangt een stuurbordje, een wielershirt (maat opgeven bij inschrijving!), een giftbag en een lunch achteraf!

Het doel is om de fietsers te laten rijden volgens de originele route die de Poolse bevrijders aflegden. De verschillende lieux de mémoire, plekken die verwijzen naar de historische feiten van 75 jaar geleden, maken een belangrijk deel uit van de route”, aldus de organisatoren. 

Achter de schermen
De Poolse ambassade is initiatiefnemer van de Liberation Ride en wordt daarbij gesteund door de Vlaamse Gemeenschap en de Poolse Organisatie voor Toerisme. Voor de organisatie doet het beroep op de expertise van Grinta! Publicaties bvba en Arriva vzw, allebei organisatoren van groepsritten voor wielertoeristen onder de noemer ‘Ride Together’. Het fietsmagazine Grinta! zal aandacht besteden aan de Liberation Ride via zijn mediakanalen. De stad Tielt treedt op als gaststad van de Liberation Ride: de Europahal zal die dag als uitvalsbasis fungeren voor de start en finish van alle fietstochten. Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen ondersteunen de Liberation Ride bij de uittekening van en de communicatie rond de routes. Ook de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België verleent haar medewerking oa door historische ondersteuning.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Wanneer: zaterdag 14 september 2019
>>> Waar: de Europahal zal het begin- en eindpunt zijn van alle parcours – kaart
>>> Prijs: € 30
>>> Registratie hier
>>> Meer informatie: 
          – Pieter Vanraes van Grinta, tel nr +32 498 54 44 18 | pivanraes@gmail.com
          – Joanna Doberszyc-Toulsaly van de Poolse Ambassade in Brussel,                                      +32 492 72 74 04 | joanna.doberszyc@msz.gov.pl

Gepland Geschiedenis