30.05.2019 - 1.06.2019 Programma, Theater

‘Fantazja’ van Anna Karasińska op het Kunstenfestivaldesarts

Anna Karasińska’s ‘Fantazja’ zal van 30 mei t.e.m. 1 juni 2019 gespeeld worden in het kader van het Kunstenfestivaldesarts te Brussel. Op 30 mei 2019 wordt de voorstelling gevolgd door een gesprek tussen Anna Karasińska en Marta Keil: ‘Warsaw – resisting & rewriting polish theatre today’. Met de samenwerking van moderator Jonas Vanderschueren en Etcetera.


Over “Fantazja”
Een vrouw wiens gevoelens niemand begrijpt, een persoon die je doosje rozijnen heeft verpakt in een ver land waarvan je de naam niet kent, een reiziger die voor je op de bus staat te wachten, een man die kopje onder duikt in een rivier… Het zijn allemaal personages in Fantazja, maar toch zien we hen niet op het podium. Ze bestaan alleen in onze verbeelding. In deze voorstelling onderzoekt de Poolse theaterauteur Anna Karasińska het theater als een plek waar fictie realiteit wordt. Welk contract sluiten het publiek en de kunstenaars om op het podium een wereld te laten ontstaan die ons ongeloof tijdelijk opheft? Heeft onze verbeelding grenzen? Zijn er fenomenen of dingen die we niet kunnen verbeelden in het theater? Via een live voice-over regisseert Karasińska de acteurs in een snelle mix van minimalistische en humoristische scènes, waarin improvisatie de hoofdrol speelt.


Over Anna Karasińska 
Anna Karasińska (°1978) is een theaterregisseur, filmmaker en toneelschrijver, die als een van de voornaamste exponenten van de meest recente generatie Poolse theatermakers wordt gezien. Ze wordt beschouwd als een belangrijke voorstander van het ‘post-theater’ of ‘auto-theater’. Via het medium van theater stelt ze de communicatie tussen acteurs en publiek in vraag en problematiseert ze de impliciete hiërarchie tussen beiden. Op die manier ontmaskert ze de mechanismen van kunst(re)productie en toont ze aan hoe die binnen een institutionele context functioneren.

Haar werk is belangrijk binnen de hedendaagse kunstscène in Polen, maar ook in het kader van het Poolse repertoiretheater. Dat wordt namelijk nog steeds sterk beïnvloed door de erfenis van de negentiende-eeuwse Poolse romantiek, een traditie die cruciaal is om het Poolse theater te kunnen begrijpen. Als traditionele drager van de nationale identiteit speelt het theater een prominente rol in Polen, veel meer dan in West-Europese samenlevingen.


Over Marta Keil
Marta Keil is een curator in de podiumkunsten, onderzoekster en dramaturg. Ze is co-directeur van Performing Arts Institute in Warschau en werkte als curator met Grzegorz Reske aan Konfrontacje in Teatralne (2012-2017) en in Teatr Polski te Bydgoszcz (2014-2016). Ze is creator en curator van het EEPAP en geeft les aan de SWPS Universiteit van Sociale en Menswetenschappen in Warschau. Ze is eveneens redacteur van de boeken Choreography: Politicality (2018), Reclaiming the Obvious: on the Institution of Festival (2017), Dance, Process, Artistic Research. Contemporary Dance in the Political, Economic and Social Context of “Former East” of Europe (2015).


Over Jonas Vanderschueren
Jonas Vanderschueren (°1993) is een Belgische schrijver en onderzoeker met Warschau als uitvalsbasis. Hij schrijft regelmatig over de Poolse cultuur, theater en politiek, ondermeer in EtceteraMO*Knack en Apache. Gedurende twee jaar was hij hoofdredacteur voor het Nederlandstalige literaire blad Kluger Hans, en hij heeft als stagiair gewerkt bij Nowy Teatr en Troubleyn/Jan Fabre.


PRAKTISCHE INFORMATIE

Fantazja

>>> Waar: Zinnema, Veeweydestraat 24-26, 1070 Brussel – kaart
>>> Wanneer: 30/05 om 19u00 | 31/05 om 20u30 | 01/06 om 20u30
>>> Tickets: € 16 / € 13
>>> Duur: 1 uur
>>> Talen: Pools, Frans, Nederlands
>>> Meer informatie hier

Gesprek: ‘Warsaw – resisting & rewriting polish theatre today’
>>> Waar: Zinnema, Veeweydestraat 24-26, 1070 Brussel – kaart
>>> Wanneer: 30/05 om 20u00
>>> Met: Anna Karasińska & Marta Keil
>>> Taal: Engels
>>> Moderator: Jonas Vanderschueren
>>> VRIJE TOEGANG
>>> In samenwerking met Etcetera
>>> Meer informatie hier

van tot
Gepland Programma >Theater