18.07.2019 - 19.07.2019 Muziek, Programma

Aleksandra Świgut treedt op tijdens Zomer van Sint-Pieter en Midis-Minimes

De pianiste Aleksandra Świgut was in 2018 tweede laureate van de eerste editie van het Internationale Chopinconcours op Historische Instrumenten (Warschau, 7-20 september 2018).

Ze nodigt ons uit om haar illustere landgenoot Frédéric Chopin te (her)ontdekken op een Pleyel-piano uit de jaren 1840. In het kader van de zomerfestivals, Zomer van Sint-Pieter en Midis-Minimes, biedt dit muzikale voorstel van het Poolse Instituut ons een uitgelezen kans om te genieten van de bijzondere toets van de jonge en getalenteerde Poolse pianiste.

Programma
Frédéric Chopin (1810-1849)
Barcarolle in Fis-groot, op. 60
Tweede Ballade in F-groot, op. 38
Nocturne in Des-groot, op. 27 nr.2 Lento sostenuto
Grande Valse brillante in Es-groot, op. 18
Scherzo in E-groot, op. 54

Over Aleksandra Świgut
Aleksandra Świgut studeerde aan de Fryderyk Chopin Universiteit van Warschau bij Piotr Paleczny en aan de Karol Szymanowski Academie van Muziek in Katowice bij Wojciech Świtała en Maria Szwajger-Kułakowska. In dezelfde periode studeerde ze historische pianoperformances en clavecimbel. Aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen werkte ze samen met David Dolan. Sinds 2016 is ze doctoraalstudente aan de Muziekacademie Stanislaw Moniuszko in Gdansk.

Świgut won prijzen tijdens internationale wedstrijden zoals de tweede prijs op het Internationaal Concours voor Jonge Pianisten in Ettlingen, de tweede prijs op het Internationaal Pianoconcours van New Orleans, evenals de tweede prijs en een speciale prijs op het Internationaal Pianoconcours voor Jonge Musici in Enschede. Ze heeft ook de tweede prijs ontvangen op het 47e Fryderyk Chopin Nationaal Pianoconcours en de meest recente prijs op het eerste Internationale Chopinconcours op Historische Instrumenten (Warschau, 2018).

De interesse van de kunstenaar gaat zowel uit naar historische uitvoering als naar 20ste-eeuwse en hedendaagse muziek. Naast barokke, classicistische en romantische werken omvat haar repertoire composities van O. Messiaen, B. Bartók, G. Crumb, G. Ligeti, A. Schönberg, H. M. Górecki, en K. Stockhausen.

Ze is ook actief als kamermuzikant en werkt samen met cellist Marcin Zdunik, met wie ze een Robert Schumann-album van het Frédéric Chopin-instituut uitbracht. Verder werkt ze ook in duo met violiste Agnieszka Świgut, haar zus.

Świgut werkte samen met de meeste orkesten in Polen en met de Nederlandse Symfonie, Liepāja Symfonie en het Orkest van de Achttiende Eeuw.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Zomer van Sint-Pieter

>>> donderdag 18 juli 2019 om 12u15
>>> 30CC/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven – kaart
>>> Tickets
>>> Meer informatie hier

  • Midis-Minimes
>>> vrijdag 19 juli 2019 om 12:15
>>> Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30A, 1000 Brussel – kaart
>>> Tickets
>>> Meer informatie hier

Leuven


Brussel

 

van tot
Gepland Muziek >Programma