13.09.2019 - 23.09.2019 Geschiedenis

75 jaar Sleidinge bevrijd

Op 15 september 1944, 75 jaar geleden, werd Sleidinge bevrijd door de Polen – de eerste Poolse Panzerdivisie onder leiding van Generaal Stanisław Maczek. Om deze dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseert de gemeente van Evergem, samen met lokale verenigingen en in nauwe samenwerking met het Pools Instituut – Culturele Dienst van de Poolse Ambassade in Brussel, een reeks culturele en educatieve evenementen. 

Zondag, 15 september, hoogtepunt van de festiviteiten, zal de documentaire “Ze kwamen via de Polenstraat” vertoond worden. De documentaire zal getuigenissen tonen van de bewoners van Sleidinge die de emoties en beelden van de bevrijding van hun stad door de Polen nog in hun gedachten koesteren. De film is speciaal gemaakt voor deze gelegenheid door de Sleinse Filmklub van de gemeente van Evergem.

Andere niet te missen evenementen:

  • een expositie van tekeningen door leerlingen van scholen in Sleidinge, alsook van professionele en non-professionele artiesten van het Kunst Platform in de regio. Dat alles in het thema van Oorlog en Vrede en wordt gepresenteerd op het Wilfried Martens-plein. We nodigen u van harte uit vom te stemmen op de mooiste tekening voor 1 september via deze link:  www.evergem.be/75jaarbevrijding 

  • folk muziek concert door Kapela Maliszów (PL) en het duo Damast (BE) in het Stroming Cultureel Centrum op 14 september.

  • de vertoning van de film “Beyond The Steppes” door Anja d’Alcantara, Vlaamse regisseuse, gebaseerd op het leven van haar Poolse grootmoeder, die met haar kind naar Centraal-Azië gedeporteerd werd, na de inval van de Russen in 1940. De vertoning zal plaatsvinden in de CC Stroming cinema op 17 september.

  • “Poland : Eerste die vocht” expositie, die getuigt van de tragische oorlog en de inzet van Poolse militairen voor de onafhankelijk van hun land. De expositie vraagt de aandacht voor de oorlogservaringen van de Poolse burgers en hun verzet tegen de overweldigende bezetters. Deze expositie is een project van het Tweede Wereldoorlog Museum in samenwerking met het Pools Ministerie voor Buitenlandse Zaken. 

Binnenkort maken we het volledige programma bekend, als onderdeel van het “75-jarig jubileum van de Bevrijding van Sleidinge.” 

Binnenkort maken we het volledige programma bekend, als onderdeel van het “75-jarig jubileum van de Bevrijding van Sleidinge.” 

van tot
Gepland Geschiedenis