29.01.2020 Geschiedenis

Bijeenkomst met Dr. Mordechai Paldiel

Bijeenkomst met Dr. Mordechai Paldiel in het kader van de herdenking van de 75ste bevrijdingsverjaardag van het voormalige Duitse Nazi concentratie-en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau

Op 29 januari 2020, had het Poolse Instituut in Brussel de eer om Dr. Mordecai Paldiel te ontvangen. Dr. Paldiel is de voormalige directeur van het Departement van de Rechtvaardige Onder de Volkeren aan het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem, docent aan de Yeshiva Universiteit en Queens College in New York. Hij gaf een presentatie over de activiteiten van de Ładoś-groep, ook wel bekend als de Berner Senaat. De lezing werd voorafgegaan door een toespraak van Artur Orzechowski, ambassadeur van de Republiek Polen in Brussel en Agnieszka Bolecka, directeur van het Poolse Instituut in Brussel.

Poolse diplomaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zwitserland actief waren – Aleksander Ładoś, Konstanty Rokicki, Juliusz Kühl, Stanisław Ryniewicz – en vertegenwoordigers van joodse organisaties – Abraham Silberschein en Chaim Eiss – ontwikkelden een systeem van illegale productie van Latijns-Amerikaanse paspoorten, gericht op het redden Joodse bevolking  van Europe. Dr. Paldiel presenteerde de structuur van de activiteiten van de Ładoś-groep, waarbij hij de nadruk legde op humanitaire karakter van de activiteiten en de sleutelrol van ambassadeur Ładoś.

De bijeenkomst werd bijgewoond door talrijke vertegenwoordigers van het corps diplomatique in Brussel, ambtenaren van de Europese Commissie, Europees Parlement en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in België.

Gepland Geschiedenis