20.03.2020 Muziek

Łukaszewski, Górecki, Lutosławski en Rachmaninov op Klarafestival 2020

L'année 2020 nous célébrons le centième annniversaire de la naissance de Karol Wojtyła, pape Jean Paul II.

In het jaar 2020 vieren we de honderdste verjaardag van de geboorte van Karol Wojtyła, paus Johannes Paulus II.

Het Belgian National Orchestra (ONB) en Narodowe Forum Muzyki Koor Wrocław (NFM) voeren de muziek van Łukaszewski, Górecki, Lutosławski en Rachmaninov uit op het Klarafestival 2020, op 20 maart 2020 om 20 uur in BOZAR.

Ter herdenking van het honderdjarig bestaan van de heilige Johannes Paulus II worden de twee grote werken van de hedendaagse Poolse sacrale muziek, Ego sum pastor bonus van Paweł Łukaszewski en Totus Tuus [Geheel de uwe] van Henryk Mikołaj Górecki a capella uitgevoerd door het NFM-koor onder leiding van Agnieszka Franków-Żelazny.

Paweł Łukaszewski heeft het koorstuk Ego sum pastor bonus [Ik ben de Goede Herder] gecomponeerd ter ere van de heiligverklaring van Johannes Paulus II in 2014. Dertig jaar eerder, in de zomer van 1987, componeerde Henryk Górecki het koorstuk Totus Tuus ter gelegenheid van het derde bezoek van paus Johannes Paulus II aan Polen. Na een seriële periode in de jaren 50 en 60 richtte Górecki zich op een religieuze, minimalistische en minder complexe muziek. Totus Tuus, gebaseerd op een gedicht van Maria Bugosławska gericht aan de Maagd Maria, is Górecki’s beroemdste compositie voor a capella koor.

Na beschuldigd te zijn van “formalisme”, maakte Witold Lutosławski een draai van 180 graden en werd hij zich bewust van de waarde van populaire muziek. Zijn Concerto voor orkest in drie delen is beïnvloed door de muziek van Kurpie (een etnische regio in Polen). Deze compositie maakte Witold Lutosławski internationaal bekend.

De Russische componist Sergej Rachmaninov ontving een brief met een Russische vertaling van Edgar Allan Poe’s gedicht The Bells – met de suggestie om dit gedicht in muziek om te zetten. Rachmaninoff was op zoek naar teksten, dus hij accepteerde het graag. Edgar Allan Poe’s vierdelige gedicht kan gelezen worden als een metafoor voor het leven: verschillende soorten klokken begeleiden achtereenvolgens geboorten, huwelijken, rampen en sterfgevallen.

Wanneer: 20 maart 2020
Waar: BOZAR

Programma:

Paweł Łukaszewski, Ego sum pastor bonus (2014)
Henryk Mikołaj Górecki, Totus tuus, op. 60 (1987)
Witold Lutoslawski, Concerto voor orkest (1954)
Sergei Rachmaninov, The Bells, op. 35(1913)

Belgian National Orchestra – NFM Choir 

Stanislav Kochanovsky leiding – Tatiana Pavlovskaya sopraan – Oleg Dolgov tenor – Rodion Pogossov bariton – Agnieszka Franków-Żelazny koorleiding

Voor meer informatie op het concert: https://klarafestival.be/fr/programme/bells-of-inferno

Gepland Muziek