3.04.2020 - 30.04.2020 Film, Geschiedenis

Virtueel première van de reportagefilm “Niepokonany”

Ter gelegenheid van de 128e verjaardag van generaal Maczek, heeft Muzeum Historii Polski [Museum van de Geschiedenis van Polen] de online première gepland van de documentaire “Niepokonany” [Onoverwinnelijk] van Rafał Geremek. Na de reis van General Maczek reisde de filmmaker naar Oekraïne, Frankrijk, Schotland en Nederland om archiefbeelden en ontroerende getuigenissen te verzamelen. 

De film wordt op 3 april om 18.00 uur in de originele versie (met Engelse ondertiteling) vertoond op het Youtube-kanaal van het museum: bit.ly/StanisławMaczek. De film zal online beschikbaar zijn tot 30 april.

Goed nieuws voor al onze Nederlandstalige vrienden: in de loop van het jaar zal deze film in Belgische bioscopen worden gepresenteerd in ondertitelde versies. We houden u op de hoogte!

Generaal Stanisław Maczek was commandant van de beroemde 1ste Poolse Pantserdivisie die tijdens de Tweede Wereldoorlog opereerde binnen de geallieerde strijdkrachten. De troepen die hij leidde namen deel aan de gevechten aan het Westelijk Front, waaronder de Slag om Normandië, en later aan de bevrijding van verschillende Vlaamse steden: Roeselare, Aalter, Ieper en Gent, alsook de stad Breda in Nederland. Generaal Maczek stierf op 102-jarige leeftijd in Schotland, maar na zijn laatste wil werd zijn lichaam samen met zijn soldaten in Breda begraven. 

from to
Scheduled Film Geschiedenis