8.05.2020 - 31.12.2020 Actualiteit, Geschiedenis

75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog

Vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog brengen we hulde aan de slachtoffers. Wij gedenken de ontembare strijd van de Poolse natie tegen nazi-Duitsland gedurende het hele conflict in Europa, dat duurde van september 1939 tot mei 1945.

Er bestaat geen twijfel over de bijdrage van Polen aan de overwinning op Hitler. Het Poolse leger was het achtste grootste van alle geallieerde strijdkrachten, onze soldaten waren betrokken bij alle “oorlogstheaters“. Ze verdedigden Polen in 1939, ze vochten in de Slag om Narvik in Frankrijk, in de Slag om Engeland in 1940, in Afrika in 1941-1942, aan het Oostfront vanaf 1943, in de Slag om Monte Cassino, in Ancona, in de Falaise Pocket, in de Slag om Arnhem in 1944, ze vochten om Bologna te bevrijden en om Berlijn te veroveren in 1945. In de jaren dertig van de vorige eeuw braken Poolse wiskundigen de Enigma-code, waardoor de geallieerde inlichtingendienst de bewegingen van nazi-Duitsland kon bespioneren. 

De Poolse staat heeft nooit gecapituleerd. De regering zette haar activiteiten voort, zowel in ballingschap als in bezet Polen, via de structuren van de Poolse Ondergrondse Staat. Zij organiseerde de gewapende strijd en de steun van de inlichtingendiensten aan de geallieerden (een van haar verwezenlijkingen was de inbeslagname van de V-1 en V-2 raketdocumentatie) en zorgde ervoor dat het Poolse politieke leven, het clandestiene onderwijs en het gerechtelijk apparaat bleven bestaan. De ondergrondse staat zorgde voor zijn meest kwetsbare burgers, waaronder Joden, en informeerde de vrije wereld over de Holocaust.

De prijs voor onze onbaatzuchtige strijd tegen nazi-Duitsland bedroeg bijna zes miljoen Poolse slachtoffers, waaronder drie miljoen Poolse Joden. Onze materiële verliezen worden geschat op 860 miljard dollar. Het Poolse grondgebied is met 20% gedaald. Polen verloor 40% van zijn kunstwerken die werden vernietigd of uit het land werden gehaald.

De overwinning op het totalitaire nazi-regime heeft Midden- en Oost-Europa, met inbegrip van Polen, niet de gewenste vrijheid gebracht. Het werd gescheiden van de democratische wereld door het IJzeren Gordijn en bleef onder het bewind van de Sovjet-Unie tot 1989.

from to
Scheduled ical Google outlook Actualiteit Geschiedenis