20.07.2020 - 31.08.2020 Geschiedenis

De Slag om Warschau in memoires en kranten

Honderd jaar geleden vond een van de sleutelmomenten uit de Poolse geschiedenis plaats. De zomer van 1920 bracht niet alleen militair succes, maar ook een antwoord op de vraag wat Polen is. De Republiek, die anderhalf jaar eerder haar onafhankelijkheid had herwonnen, stond voor een fundamentele vraag over zichzelf. De Polen kozen voor hun vaderland. Het succes van Józef Piłsudski, zijn generaals, het Poolse leger, de verdiensten van uitstekende cryptologen en de grote mobilisatie van de Poolse samenleving bepaalden jarenlang de vorm van Europa.

Het project “Wiktoria 1920” is een verhaal dat wordt verteld door de getuigen van de gebeurtenissen van honderd jaar geleden. Het is niet alleen samengesteld uit de stemmen van commandanten en soldaten, maar ook uit die van arbeiders, bedienden, priesters, kunstenaars, inwoners van grote steden en kleine steden. Hun verhalen komen uit zorgvuldig geselecteerde bronnen: brieven, memoires, officiële aantekeningen, persberichten en knipsels, maar ook uit de dagboeken die in de archieven zijn gevonden. De teksten – vaak voor het eerst gepubliceerd – gaan vergezeld van archieffoto’s en grafieken.

Dit unieke verhaal over 1920 zal de lezers in staat stellen de gebeurtenissen van honderd jaar geleden “live” te volgen. De aantekeningen zijn in chronologische volgorde gerangschikt en tonen, afgezien van de situatie op het front, het dagelijks leven van de Polen, de problemen van de oorlogsrealiteit waarmee ze geconfronteerd werden en de mate van betrokkenheid van verschillende groepen en beroepen bij de verdediging van het land. De archieffragmenten laten ook zien hoe ingewikkeld de situatie in andere regio’s van Polen was en hoe de grenzen van de Tweede Poolse Republiek zich nog steeds vormden. Het project “Wiktoria 1920” geeft de gelegenheid om dit tijdperk te ontdekken en het honderdjarig bestaan van de Slag om Warschau te vieren.

Het project “Wiktoria 1920” werd voorbereid door het KARTA Centrum op verzoek van het programmabureau NIEPODLEGŁA in het kader van de viering van de 100ste verjaardag van de herwonnen onafhankelijkheid van Polen en de wederopbouw van de Poolse staat.

Het materiaal is te vinden op de volgende website:

https://niepodlegla.gov.pl/aktualnosci/wiktoria-1920-zapiski-z-czasow-wojny-przypomniane-w-roku-bitwy-warszawskiej/?fbclid=IwAR0KdSiS9feBZi3Hno0kmzmqrJs-PGW0ecx4Vu-UwB-0QZ02GSsI2IBKQh4

Auteursrecht: Programmabureau ” NIEPODLEGŁA “

Links naar Poolse films uit 1920 over de oorlogsgebeurtenissen in 1920: 

van tot
Gepland Geschiedenis