15.08.2020 - 31.08.2020 Andere, Geschiedenis

Slag om Warschau 1920 – Poolse overwinning voor de vrijheid van Europa

On 15 August 2020 we solemnly celebrate the 100th anniversary of the Battle of Warsaw – a culminating point of the Polish-Soviet War (1919-1920) and one of the most decisive events in the history of Poland, Europe, and the world.

Toen het onafhankelijke Polen in 1918 opnieuw werd geboren, werd zijn bestaan in gevaar gebracht door het Sovjet-Rusland dat met het propageren van de zelfbeschikking van naties in feite zijn totalitaire communistische ideologie aan hen wilde opdringen. Polen was de eerste stap op de weg naar een verdere verovering.


In augustus 1920 werd echter niet alleen de toekomst van Polen, maar van heel Europa bepaald door de Slag om Warschau van 1920, die de Poolse strijdkrachten heeft gewonnen. De slag bracht niet alleen een nederlaag voor het Rode Leger met zich mee, maar onderdrukte ook de pogingen om de Europese naties te sovjetiseren door de krachtige, gewapende verspreiding van de Wereldproletarische revolutie. In die tijd redde het Poolse leger, dankzij de vastberadenheid en consistentie van zijn soldaten en het talent van zijn hoofdcommandanten, Europa van een nieuwe oorlog. De verliezen aan Poolse zijde in de oorlog met de bolsjewieken van 1919-1920 waren net als in die tijd zwaar — honderdduizend doden, waaronder veel doden in de strijd, of vermisten, en twee keer zoveel gewonden.


Het afslaan van de aanval van de bolsjewieken op de Poolse hoofdstad was een mijlpaal voor de versterking van het onafhankelijke Polen en andere, nieuw opgerichte nationale staten in Midden-Europa. Het heeft het risico van de ineenstorting van het systeem van Versailles afgewend en Europa de kans geboden om te proberen een vreedzame internationale co-existentie tot stand te brengen.


De Slag om Warschau zendt een algemene boodschap uit dat we dictators moeten tegengaan en dat het brengen van offers effectief is om de vrijheid te beschermen.


Lord Edgar Vincent D’Abernon, een Engelse diplomaat en lid van de Interallied Mission to Poland die getuige was van de gebeurtenissen van augustus 1920, beschreef ze in zijn boek The Eighteenth Decisive Battle of the World. Warschau, 1920 in zulke bewoordingen: De moderne geschiedenis van de beschaving kent maar weinig gebeurtenissen van groter belang dan die van de Slag om Warschau van 1920. En het kent geen andere die zo weinig gewaardeerd zou worden….


Lees meer : https://bitwa1920.gov.pl/en/

van tot
Gepland Andere >Geschiedenis