31.08.2020 Geschiedenis, Programma

Manneken-Pis, het symbool van Brussel, nam de kleuren van de Solidarność-beweging over op de 40e verjaardag van de Akkoorden van Augustus 1980.

Op initiatief van het Poolse instituut in Brussel werd op 31 augustus, de dag waarop de overeenkomsten van Gdansk tussen de regering en de stakende arbeiders op de scheepswerf van Gdansk werden ondertekend, en op de veertigste verjaardag van de oprichting in Polen van de civiele ‘Solidariteitsbeweging Manneken-Pis’ – het beroemdste symbool in Brussel – tijdelijk vermomd als arbeider op de scheepswerf van Gdansk.

Het kostuum van de Poolse scheepswerfarbeider is dagelijks te vinden in het Manneken-Pis Kostuummuseum van de Stad Brussel. In 2005, in het kader van de viering van het 25-jarig bestaan van “Solidarność”, droeg Manneken-Pis voor het eerst deze symbolische arbeiderskleding met het lint van Solidarność als symbool voor de stakers, en de Poolse vlag.

Manneken-Pis is het meest bezochte object in Brussel (zowel door Belgen als door toeristenzelf) en een van de belangrijkste toeristische attracties in de stad. Traditioneel gekleed in kostuums ter herdenking van de belangrijkste verjaardagen en feesten, zowel Belgische als internationale.

Het kleden van het beeldje van de jongen met verschillende kostuums is al eeuwenlang een bekend Brussels gebruik. Het Manneken-Pis, waar honderden toeristen dagelijks foto’s van maken, is vaak gekleed in herdenkingskostuums ter herinnering aan historische jubilea. Het had zijn eerste vermomming in 1698 en heeft vandaag de dag meer dan 1000 kostuums in zijn garderobe.

 

Video geproduceerd door: Pools Instituut Brussel 
in samenwerking met de ambassade van België in Polen en Litouwen
Speciale dank aan mevrouw Sabine Missistrano (Eredirecteur van de Liga voor de rechten van de mens in België).

 

Gepland Geschiedenis >Programma