16.10.2020 - 25.10.2020 Film

Poolse films op het Millennium Internationaal Documentaire Filmfestival

Van 16 tot 25 oktober 2020 vindt in geselecteerde bioscopen in Brussel de 12e editie van het Millennium International Documentary Film Festival plaats, waarbij meer dan 80 documentaire films uit de hele wereld worden gepresenteerd.

Dit jaar zijn er twee Poolse films geselecteerd:

“Letters to A” (2019) door Wiktoria Szymańska is deel van de Internationale Wedstrijd van het festival!

Synopsis:
Portret van een ongewone jongen met een vijandige stad op de achtergrond. De vreemdeling van de moderniteit, die iedereen een idioot noemt, leeft binnen de grenzen van de werkelijkheid. Hij dwaalt door de stadsjungle, worstelend voor zijn menselijkheid, die dagelijks van hem wordt afgenomen. De wereld om hem heen is niet in staat om zijn wijsheid te accepteren. Maar Arthur gelooft in de schoonheid van het leven en ziet overal geluk. Als een kleine prins die verloren is gegaan in de straten van Warschau. Kan dit verhaal een gelukkig einde hebben?

Over de regisseur:
Wiktoria Szymańska is een regisseur en schrijver. Ze wordt erkend en regelmatig bekroond voor haar films die worden vertoond op prestigieuze festivals zoals Toronto, Locarno, Karlove Vary of de British Academy. Ze werd geboren in Polen, groeide op in het Verenigd Koninkrijk, studeerde in Frankrijk (Sorbonne, Fémis) en in Warschau (Wadja School), ze nam ook deel aan Eurodoc, Esodoc en Archidoc.

Deze film beleeft zijn Belgische première op 19 oktober om 21 uur in de Cinéma Vendôme.
Duur: 60 minuten
Taal: Pools
Ondertitels: Engels, Frans

 

“Lessons of Love” (2019) door Małgorzata Goliszewska en Katarzyna Mateja is een van de coup de cœur van het festival en werd getoond tijdens de slotceremonie.

Synopsis:
Jola, een vrije vrouw, ontsnapt aan haar nachtmerriehuwelijk en ontsnapt met haar vrienden aan een nieuwe romance tijdens een Latijnse dansles. Het drama ontvouwt zich wanneer de conservatieve krachten van haar generatie haar mishandelende man proberen te rechtvaardigen. Het is een heerlijke reis van filmische schoonheid als een vrouw zichzelf probeert uit te vinden op de beste leeftijd van haar leven, 69 jaar.

Over de regisseurs:
Malgorzata Goliszewska werd documentairemaker na het behalen van een MFA in Multimedia Art. Ze werkt met hedendaagse kunst en documentaire, waarbij ze vaak beide combineert. Haar film “Dress me”, werd door critici geprezen voor haar innovatieve manier van het portretteren van vrouwen. Ze is co-regisseur en scenarioschrijver van de film “Lessons o Love”.
Katarzyna Mateja is regisseur en fotograaf, afgestudeerd aan het Edinburgh College of Art in Schotland, met een diploma in Film en Televisie. Ze heeft gewerkt als regisseur, cinematograaf, redacteur, geluidstechnicus en producent. Ze heeft verschillende korte documentaires en experimentele films geregisseerd in Schotland, Ierland, Argentinië, Bolivia, Peru en Mongolië. Haar documentairefilm “Stilte op weg naar het rendiervolk” heeft prijzen gewonnen op festivals in Brazilië, Roemenië, Portugal en Polen. Ze leidt workshops met jongeren met een moeilijke achtergrond.

Deze film beleeft zijn Belgische première op 25 oktober om 21 uur in de Kinograph.
Duur: 72 minuten
Taal: Pools
Ondertitels: Engels, Frans

van tot
Gepland Film