16.11.2020 Andere, Geschiedenis

Dag van de buitenlandse dienst 2020

“Als opperbevelhebber van het Poolse leger stel ik hierbij oorlogszuchtige en neutrale regeringen en naties op de hoogte van het bestaan van een onafhankelijke Poolse staat, binnen alle gebieden van het verenigde Polen” – met deze woorden richtte Józef Piłsudski zich tot de hoofden van de wereldmachten en bracht hen op de hoogte van de vorming van de Tweede Poolse Republiek.


Op 16 november 2020 vieren we de Dag van de Buitenlandse Dienst. De dag eert het werk van Poolse diplomaten en andere medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is een verjaardag van het telegram dat Józef Piłsudski op 16 november 1918 naar de wereldleiders stuurde om hen te informeren over de oprichting van een onafhankelijke Poolse staat.
Dit is een uitzonderlijk jaar geweest voor het buitenlands beleid van Polen. Het is in overvloed aanwezig geweest in jubilea die zowel voor Polen als voor heel Europa van belang zijn. De belangrijkste daarvan zijn: de honderdste verjaardag van de geboorte van Johannes Paulus II, de honderdste verjaardag van de Slag om Warschau en de veertigste verjaardag van de oprichting van de Solidariteitsbeweging. Het cement dat deze gebeurtenissen samenbrengt en de leitmotiv van de wereldwijde promotiecampagnes is onze wens geweest om de diepgaande betekenis van zulke waarden als vrijheid en solidariteit te laten zien.
Het jaar 2020 markeert ook de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en van de oprichting van de Verenigde Naties. Een ander belangrijk onderwerp is het Poolse voorzitterschap van de Visegradgroep (juli 2020 – juni 2021), een vorm van regionale samenwerking die in februari 2021 ook de dertigste verjaardag van de oprichting van de Visegradgroep markeert.
Na de uitbraak van de pandemie heeft de Poolse diplomatie hulp geboden bij de terugkeer van de Polen naar huis, zelfs op de meest afgelegen plaatsen ter wereld, zoals Peru, Tsjaad, Goa of Japan. Er waren retourvluchten vanuit 71 locaties wereldwijd. Naast Poolse burgers hielp de #LOTdoDomu-campagne meer dan 2.000 mensen uit andere landen. In slechts 22 dagen heeft LOT Polish Airlines 388 speciale chartervluchten verzorgd, waardoor meer dan 55.000 mensen veilig naar huis konden terugkeren.
De hulp die Polen tijdens de pandemie bood, had een bredere dimensie. We organiseerden ook bezoeken van Poolse artsen, verpleegkundigen en paramedici van het Poolse Centrum voor Internationale Hulp aan Italië, de VS, Kirgizië en Tadzjikistan. Naar Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië stuurden we vrachtwagens met medische benodigdheden. De hulpmaatregelen van Polen vormen een belangrijk onderdeel van ons buitenlands beleid tijdens de COVID-19-epidemie. Ze zijn ook een belangrijk onderdeel van de Poolse ontwikkelingshulp en een instrument om onze internationale verplichtingen na te komen.

Gepland Andere >Geschiedenis