27.01.2021 - 31.01.2021 Geschiedenis, Programma

Documentaire “Paspoorten van Paraguay” online vertoning ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Op 27 januari om 17.00 uur nodigen wij u graag uit voor een online vertoning van een documentaire “Paspoorten naar Paraguay” op onze Facebook- en Youtube-kanalen. 

Bekijk en ontdek het buitengewone verhaal van Poolse diplomaten in Zwitserland – een team dat bekend staat als de Berner Groep – die honderden Europese Joden hebben gered van de #Holocaust tijdens #WWII.

De film in VOstENG zal beschikbaar zijn tot 31 januari om middernacht. 

Link naar de film: https://youtu.be/rxmgcd14BPs

Synopsis:

De film “Paspoorten naar Paraguay” [Paszporty Paragwaju] geregisseerd door Robert Kaczmarek presenteert de gebeurtenissen rond de deelname van de Poolse diplomatie aan de redding van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Pools-joodse samenwerking tegen nazi-Duitsland. In 1942-1943 werkte een informele groep Poolse diplomaten en activisten van Joodse organisaties samen aan het verkrijgen van paspoorten van Zuid-Amerikaanse landen voor Joodse mensen die door de nazi-Duitse bezetters.

Dankzij deze documenten vermeden veel Joden de deportatie naar nazi-Duitse vernietigingskampen. De houders van dergelijke paspoorten werden naar interneringskampen in Duitsland (Tittmoning, Liebenau, Bölsenberg) en naar het bezette Frankrijk (Vittel) gestuurd. Helaas hebben niet veel van de mensen die dankzij de Poolse diplomaten werden gered de oorlog overleefd en het komt vaak voor dat gezinnen van de overlevenden pas nu te weten komen aan wie hun familieleden hun leven te danken hebben.

De leden van de geheime groep die werkzaam zijn bij de Poolse Legatie in Bern (vandaag de dag de Poolse Ambassade in Bern) waren: Aleksander Ładoś, Konstanty Rokicki, Stefan Jan Ryniewicz, Juliusz Kühl en van de kant van de Joodse organisaties – Adolf H. Silberschein en Chaim Eiss.

Deze documentaire is geproduceerd door het Institute of National Remembrance.

Op 27 januari 2021 herdenken wij de 76e verjaardag van de bevrijding van het Duitse-Nazi concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau en brengen wij hulde aan de nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust.

van tot
Gepland Geschiedenis >Programma