5.02.2021 - 14.05.2021 Muziek

Internationaal Concours voor Poolse Muziek Stanisław Moniuszko

De tweede editie van het Internationaal Concours voor Poolse Muziek Stanisław Moniuszko zal tussen 11 en 18 september 2021 plaatsvinden in de Artur Malawski Podkarpacka Philharmonic Hall in Rzeszów. Vanaf nu tot 14 mei 2021 kunnen de kandidaten hun kandidatuur indienen door het invullen van online formulieren die beschikbaar zijn op de speciale website: polishmusiccompetition.pl.
De wedstrijd wordt georganiseerd door het Instituut voor Muziek en Dans. De prijzen worden gefinancierd door het Poolse ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed.

Voor de tweede editie van de wedstrijd zijn we in afwachting van talrijke aanmeldingen uit zowel Polen als het buitenland. Nu ligt alles in de handen van de musici, het is hun eigen beslissing om te nemen. Er is geen betere tijd dan nu om te beginnen werken aan de individuele wedstrijdprogramma’s.

We hopen ook dat de professoren van muziekonderwijsinstellingen een cruciale rol zullen spelen door hun eigen studenten aan te moedigen om deel te nemen aan het evenement – zegt Katarzyna Meissner, directeur van het Instituut voor Muziek en Dans. Vermeldenswaard is het feit dat er geen leeftijds- of nationaliteitsbeperkingen voor de kandidaten gelden. Tijdens de wedstrijd zullen de musici werken presenteren die zijn gekozen uit de werken van 56 Poolse componisten die vooral in de negentiende en twintigste eeuw actief waren. De deelnemers stellen een programma samen dat zij in de opeenvolgende fasen van het concours zullen uitvoeren. Naast beroemde componisten als Chopin, Paderewski, Górecki of Penderecki zijn er ook minder bekende vertegenwoordigers van verschillende stijlen en muzikale tijdperken, zoals Antoni Kątski, Eugeniusz Pankiewicz en Stefan Kisielewski. Even belangrijk zijn de Poolse vrouwelijke componisten, vertegenwoordigd door Maria Szymanowska en Grażyna Bacewicz.

Als het om oude muziek gaat, is het inmiddels een gevestigde trend dat uitvoerenden op zoek gaan naar vergeten composities die in de moderne tijd nog nooit zijn uitgevoerd. De musici spenderen maanden aan het doorzoeken van bibliotheken en archieven. In onze competitie zullen de musici het echter veel gemakkelijker hebben – de verwaarloosde composities zullen slechts een paar muisklikken van hen verwijderd zijn. Dat komt omdat we het ons tot doel hebben gesteld om het prachtige en ten onrechte vergeten repertoire terug te brengen in het concertprogramma en de uitvoeringspraktijk – besluit Katarzyna Meissner.


De deelnemers aan het Tweede Stanisław Moniuszko Internationaal Concours voor Poolse Muziek zullen strijden om het totale prijzengeld ten bedrage van meer dan tachtigduizend euro, te winnen in twee categorieën: piano en kamermuziekensembles. In de jury’s van beide categorieën zullen vooraanstaande musici en muzikale persoonlijkheden uit Polen en het buitenland zitting hebben. De aanvragen kunnen tot uiterlijk 14 mei 2021 via een onlinesysteem worden ingediend. De uitvoerende kunstenaars zullen ook de kans krijgen om een aantal speciale prijzen te winnen: van financiële beloningen tot de kans om op te treden in toonaangevende Poolse concertzalen en geselecteerde festivals. Een van de prijzen is een prijs van 500 euro voor de beste uitvoering van een pianosonate of een kamercompositie geschreven door Miłosz Magin, die wordt gefinancierd door de dochter van de componist, Margot Magin. Ook de Société Frédéric Chopin Genève-prijs zal worden uitgereikt in de vorm van een recital tijdens het Chopin Festival in Genève in 2021. In samenwerking met het concours zullen ook de Poolse instituten (Instytuty Polskie) de geselecteerde winnaars een recital geven in de steden waar zij gevestigd zijn, zoals Bratislava, Sint-Petersburg en Wenen.
Het reglement, het kaderschema van de wedstrijd, inschrijvingsformulieren, informatie over het repertoire, componisten en bladmuziek, alsook alle updates zijn te vinden op de speciale website: polishmusiccompetition.pl.
De eerste editie van de wedstrijd werd gehouden in 2019. Er waren 81 deelnemers uit 6 verschillende landen. De categorie piano werd gewonnen door Pavel Dombrovsky uit Rusland en de categorie kamerensemble door een Pools duo violisten: Marta Gidaszewska en Robert Łaguniak, die momenteel optreden als het Pools Vioolduo.

van tot
Gepland Muziek