28.03.2021 Literatuur, Programma

Een verleden dat blijft: Jakub Małecki en Alicja Gescinska @ Passa Porta Festival

 

Jakub Małecki (1982) is in onze contreien nog een geheimtip maar geldt in Polen al langer als een van de belangrijkste stemmen van de jongere generatie. Hij werd genomineerd voor diverse literaire prijzen, waaronder de vooraanstaande Nike-literatuurprijs. Recent verscheen Roest, voor de Nederlandstalige lezer een eerste kennismaking, in eigen land alweer zijn negende roman.

multitalent

Jakub Małecki is een man naar wie je graag luistert. Hoe hij het klaarspeelt is niet meteen duidelijk, maar als econoom van opleiding heeft hij beroepservaring in het bankwezen, als mediafiguur heeft hij een stem in het maatschappelijke debat in Polen, en als schrijver heeft hij al tal van romans op zijn naam staan. Sommigen vergelijken Małecki al met grootmeester Wiesław Myśliwski.

aangetast

Met de plattelandsroman Roest laat deze getalenteerde verhalenverteller zien wat hij in zijn mars heeft. De roman beslaat verschillende generaties. Wanneer de zevenjarige Szymon met zijn vriendje bij het spoor gaat spelen, heeft hij geen benul dat op dat moment op een andere plek zijn leven ontspoort door de dood van zijn ouders. 

Daardoor belandt hij in het dorp van zijn excentrieke grootmoeder Tośka. Die is net als iedereen van haar leeftijd aangetast door de Tweede Wereldoorlog, en heeft ook de nodige verliezen gekend. Kan een roman over een leven vol leed en tegenslag iets anders worden dan een meelijwekkend en deprimerend verhaal? Ja, in de handen van Jakub Małecki wordt het een ‘heldere, subtiele roman met veel gevoel voor humor’ aldus De Standaard der Letteren.

The writer populates his prose with powerful and world-weary women, men battling addictions, and oversensitive children, and is particularly keen to depict the experience of otherness. His protagonists are outcasts, cripples, wracked by obsessions like Chwaścior in Traces, or albinos, like Wiktor in Shudder or Stasio Baryłczak in Josef. —  Instytut Książki

Praktische informatie:
De discussie met Jakub Małecki en Alicja Gescinska zal online plaatsvinden.
Wanneer: 28 maart 2021 van 16.30 uur tot 17.30 uur
Waar: Passa Porta Festival 
Voor meer informatie en tickets klik hier

Dit evenement wordt gerealiseerd in het kader van het Passa Porta Festival met de steun van Passa Porta, Pools Instituut Brussel, Querido, L&M Books, KVS. 

Over het festival: 

Het Passa Porta Festival is hét rendez-vous voor liefhebbers van literatuur in alle vormen en gedaanten! Voor haar achtste editie van 21 tot en met 28 maart, krijgt het festival een aan de covidpandemie aangepaste formule.

Elke twee jaar haalt Passa Porta een honderdtal internationale schrijvers, denkers en kunstenaars naar Brussel. Ze komen uit alle uithoeken van de wereld en spreken de meest uiteenlopende talen. In het hart van onze hoofdstad getuigen ze van hun liefde voor het geschreven woord, laten hun licht schijnen over ontwikkelingen in de wereld en brengen een ode aan de beste literatuur uit binnen- en buitenland.

Meer informatie: https://www.passaporta.be/nl/projects/passa-porta-festival

© Foto: Tomasz Pluta

Scheduled Literatuur Programma