29.03.2021 - 30.11.2021 Muziek

Ter herinnering aan Krzysztof Penderecki, Pools componist

Wij nodigen u uit om de video te bekijken van de aanplanting van een boom ter ere van Krzysztof Penderecki in de Botanische Tuin in Meise:

Een jaar geleden, bijna op de dag af, op 29 maart 2020, overleed Krzysztof Penderecki – een componist en dirigent, een van de meest opmerkelijke pioniers en scheppers van de hedendaagse muziek.

Om het werk en het leven van Krzysztof Penderecki te herdenken, is op initiatief van het Pools Instituut in Brussel en de Plantentuin Meise een aan de componist gewijde boom geplant in deze tuin vlakbij Brussel. De componist zelf bezocht de tuin in Meise tijdens zijn artistieke verblijven in België.

In de woorden van Steven Dessein, directeur van de Plantentuin Meise: “We zijn heel vereerd dat we hier in België, op een boogscheut van Brussel, kunnen meewerken aan wat we de grootste compositie ooit zouden kunnen noemen van Krzysztof Penderecki. Want hij bouwde zelf in Polen een heel groot arboretum. En hij benoemde het zelf als zijn grootste compositie.”

Een meerstammige boom, Prunus subhirtella ‘autumnalis rosea’, is geplaatst aan het einde van de hoofdlaan van het prachtige Rosarium. De boom heeft het voorrecht laat in de herfst te bloeien, op de geboortedag van de componist, 23 november.De lichtroze bloemen zijn een leuke verrassing in het koude seizoen, naast de groene bladeren die in de herfst mooi kopergeel verkleuren.

Krzysztof Penderecki is de auteur van symfonische composities zoals de Threne in Memory of the Victims of Hiroshima (8’37), St. Luke’s Passion, Polish Requiem en het oratorium Dies Illa, waarvan de première op 9 november 2014 in de Basiliek van Koekelberg in Brussel een voorbeeld is van zijn jarenlange samenwerking met het Festival van Vlaanderen.

Tot zijn opera’s behoren het beroemde De Duivels van Loudun en Verloren Paradijs, besteld door de Chicago Opera ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de stichting van de Verenigde Staten van Amerika. Penderecki, een humanist en een man van cultuur, heeft niet alleen muzikale werken nagelaten. Hij was het die het initiatief nam tot de oprichting van het Europees Muziekcentrum in Lusławice, bij Krakau, dat zich inzet voor getalenteerde jonge kunstenaars. Hij was een bewonderaar van bomen – hij was de architect van het park – Arboretum in Lusławice met enkele duizenden boomsoorten. Hij was een bewonderaar van bomen – hij was de architect van het park – Arboretum in Lusławice met enkele duizenden plantensoorten.

Wij danken het team van de Plantentuin Meise voor hun openheid, enthousiasme en vriendelijkheid tijdens de uitvoering van het project voor het planten van de boom van Krzysztof Penderecki.

De muziek voor de video “In Memory of Krzysztof Penderecki, Polish Composer” is gecomponeerd door Katarzyna Głowicka. De video is geproduceerd door Kea Leens, P.R.ODACTION.

Het planten van die boom in de Plantentuin Meise maakt deel uit van het omvangrijke virtuele project “Enter Penderecki’s Garden”, dat in 2020 door het Adam Mickiewicz Instituut wordt gelanceerd. Op 29 maart 2021, de eerste verjaardag van het overlijden van de componist, zal een aan hem gewijde website worden gelanceerd: Penderecki’s Garden.

van tot
Gepland Muziek