20.04.2021 Geschiedenis

100e verjaardag van de diplomatieke relaties tussen Polen en Luxemburg

Op 18 april 1921, precies honderd jaar geleden, legde de Poolse graaf  Władysław Sobański zijn geloofsbrieven voor aan de Groothertogin Charlotte en werd zo de de eerste Poolse ambassadeur ooit in Luxemburg.

Honderd jaar later, een periode waarin de wereld te maken kreeg met de Tweede Wereldoorlog, met totalitaire regimes en met het «ijzeren gordijn», duren de diplomatieke betrekkingen tussen Polen en het Groothertogdom Luxemburg niet alleen voort, maar floreren ze meer dan ooit. Meer dan op een strikte bilaterale samenwerking, die Polen en het Groothertogdom Luxemburg dichter bij elkaar brengt, ligt de focus op hun acties op verschillende internationale fora. Wij maken deel uit van de Europese Unie, wij werken samen op militair vlak en binnen de NATO en we spreken met één stem in de VN. 

 « Ik verheug me dat onze relaties na 100 jaar samenwerking kunnen steunen op een echt partnerschap en een hechte vriendschap. » schreef de President van Polen Andrzej Duda in zijn brief aan Z.K.H. de Groothertog. «Ik hoop dat we dit verder even doeltreffend kunnen ontwikkelen en met name op alle vlakken, van politiek, economie en cultuur en ook op het vlak van persoonlijke contacten.», onderstreepte hij. 

Ter gelegenheid van deze speciale verjaardag heeft de Ambassade van de Republiek Polen in Luxemburg, in samenwerking met de vereniging Polska.lu, een website (link) gemaakt, waar je kennismaakt met Polen, die in Luxemburg wonen. Daarnaast is er ook een kortfilm (link), gewijd aan de historische en hedendaagse banden tussen de twee landen.   

Gepland Geschiedenis