23.08.2021 Geschiedenis

Europese Dag van de Herdenking van Slachtoffers van Totalitaire Regimes

Sinds 2009 al houdt het Europees Parlement op 23 augustus een dag gewijd aan de herdenking van levens, die door nazisme, stalinisme of andere totalitaire regimes werden verwoest.

Waarom 23 augustus? Op die dag sloten nazi-Duitsland en de Sovjetunie (het pact Molotov-Ribbentrop) een akkoord en lag de weg naar Wereldoorlog II en naar totalitair geweld open. Dat ging van verplichte migratie, over slavernij en oorlogsmisdaden tot genocide en hetgeen tot dan toe geen precedent kende in de wereldgeschiedenis: de Holocaust. Lees er meer over op de website van onze partner.

Wees daar waar ze je willen dat je bent. Blijf er… als een ijzeren pin in het lichaam van het rijk” (Jaan Kross)

Wil je mee herdenken, volg dan het parcours van de Estse schrijver Jaan Kross (1920 – 2007) in de video van het European Network Remembrance and Solidarity. Hij overleefde vervolging en gevangenschap onder het nazi regime en het regime van de Sovjetunie. Hij schreef nadien boeken, die het symbool werden voor de morele oppositie tegen verdrukking. Hij heeft ruimschoots bijgedragen aan het proces van de onafhankelijkheid van Estland en hij werd meerdere malen genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede. Lees meer over het werk van Jaan Kross in dit artikel.

Wij kiezen ervoor om slachtoffers niet als een anonieme groep te herdenken, maar als individuele personen, met elk zijn of haar eigen geschiedenis en zijn eigen lot, dit om extreme ideologieën te blijven bestrijden. 

 

 

Deze actie is een samenwerking van het European Network Remembrance and Solidarity, het House of European History, de Estse Ambassade in Brussel, het Hongaars Cultureel Centrum in Brussel, het Tsjechisch Cultureel Centrum in Brussel en het Pools Instituut in Brussel.

Gepland Geschiedenis