3.09.2021 - 5.09.2021 Geschiedenis, Muziek

Europese Dagen van de Joodse Cultuur 2021

De Europese Dagen van de Joodse Cultuur zijn in 1996 ontstaan om het Joods cultureel en historisch erfgoed te waarderen en om de communicatie en de dialoog tussen verschillende culturen te versterken. AEPJ, de Europese Vereniging voor het bewaren en het promoten van de Joodse Cultuur, coördineert en initieert vele activiteiten en werkt dit jaar samen met het Pools Instituut voor de feestelijke inwijding van een gedenkplaat voor de eerste synagogue in Luxemburg.

Binnen dit partnerschap speelt ook het Festival van de Joodse Cultuur ( Festiwal Kultury Żydowskiej ) een belangrijke rol. Dit gerenommeerde festival is geheel gewijd aan de Joodse cultuur en is een onmisbaar event in het Poolse culturele leven. Het festival zorgt bij de inwijding van de gedenkplaat in Luxemburg voor een verfijnde culinaire kennismaking met de ashkenaze cultuur en draagt ook bij aan een ‘virtueel’ festival van de Joodse cultuur. Zo kan u van 3 tot 5 september op onze sociale media enkele pareltjes ontdekken uit de archieven van het Festival, met de onderstaande unieke concerten en podcasts.

Ola Bilińska Ensemble : The Name’s Bajgelman

Muzikale hommage aan de twee broers Bajgelman, die een grote invloed hadden op de vooroorlogse muziek in de stad Lodz. Ola Bilinska en haar muzikanten arrangeerden enkele songs, om ze te kunnen omarmen in de 21-ste eeuw.

More info

 

David Krakauer & Pan Ton Quartet

Talentvol klarinettist David Krakauer en zijn muzikanten van het Pan Ton quartet ontmoeten elkaar voor een interpretatie van een compositie op vraag van het Festival van de Joodse Cultuur: « Dybbuk » van Wlad Marhulets.

More info

 

Jacaszek & Vox Varshe: Bramy Nieba

Bramy Nieba, of “De Hemelpoort”, is een project, geïnspireerd op de visuals van de Amerikaanse abstracte kunstenaar Frank Stella en op foto’s en tekeningen van vooroorlogse synagogen in hout. « Uit de kruimels van een wereld die niet meer bestaat, ontstaat een vernieuwend werk, vol etherische muziek, mystieke emoties en geluiden die de tijd doorkruisen. »

More info

van tot
Gepland Geschiedenis >Muziek