8.10.2021 - 23.01.2022 Kunst

Janek Simon @Eurasia – A Landscape of Mutability

De tentoonstelling EURASIA – A Landscape of Mutability wil reflecteren over Eurazië. Het wil met name de innoverende praktijken en de uitwisseling in kaart brengen, die de diversiteit van culturen, van samenwerkingen en van concepten van Eurazië reflecteren, met al zijn innovaties en fricties. De tentoonstelling laat zich inspireren door de verbeelding van de artiesten en beschouwt Eurazië als een landschap in verandering. EURASIA exploreert de transformaties en de groeiende tweepoligheid van het supercontinent, met als basis culturele praktijken, communicatie en uitwisselingen. Het stelt de vraag: hoe heeft Eurasia artiesten en denkers geïnspireerd doorheen de tijd en hoe varieerde dit over heel het supercontinent?

 


EURASIA – A Landscape of Mutability

Du 8 Octobre 2021 au 23 Janvier 2022

M HKA – Museum of Contemporary Art Antwerp

Exhibitie website 


Janek Simon with his work ‘Man with the Head of Dogs’, 1-5, 2015

Janek Simon

De hedendaagse Poolse artiest Janek Simon neemt deel aan de tentoonstelling. Simon studeerde sociologie en psychologie in Krakau en startte zijn artistieke activiteit in het jaar 2001. Als VJ Jansi werkte hij samen met de groep Commbo, die visuals maken voor muziek in clubs. Hij werkte ook samen met 36,6 Foundation. Hij ontwerpt interactieve installaties, video’s en voorwerpen. Videospelletjes, internet en archieven (in vele betekenissen van het woord) gebruikt hij als inspiratiebron. Hij leeft en werkt in Krakau.

De grootste problematiek in de kunst van Janek Simon is die van de catastrofe, een naderend einde van de beschaving, die zou kunnen voorspeld worden door computerspelletjes. Hij maakt voorwerpen die een cataclysme suggereren en aan de andere kant verzamelt hij hints en bouwt instrumenten waarmee mensen zich kunnen bevrijden van de beschaving en zo de catastrofe kunnen overleven. Deze houding is gebaseerd op de anarchistische gedachtegang, die rebellie propageert tegen het systeem en de staat. Die rebellie drukt Simon uit in zijn individuele creativiteit en ook consequent in zijn streven naar zelfvoorziening.

Op artistiek vlak debuteerde hij in 2002 tijdens het Novart.pl Festival in Krakau. Daar stelde hij Carpet Invaders voor – een simpel computerspel met als scherm een tapijt geprojecteerd op de vloer. De randen in de stijl van oosterse tapijten geven de grenzen aan, waarbinnen de toeschouwer een ruimteschip kan laten vliegen en kan laten schieten op elementen van het oosterse decoratiestuk.

van tot
Gepland Kunst